Autocarele cu turişti nu pot ajunge în Rânca

Şeful Asociaţiei proprietarilor de pensiuni şi cabane din Rânca are un nou motiv de supărare la adresa autorităţilor, după ce accesul autocarelor cu turişti a fost interzis şi iarna aceasta. Dacă în alte ierni zăpada nu era o problemă pentru majoritatea staţiunilor din ţară, acum doar Rânca se poate lăuda că are pârtiile deschise pentru schiori.

Constantin Pănescu spune că accesul turiştilor nu este atât de uşor pe cât s-ar putea crede, deşi drumul este într-o stare bună. Autocarele trebuie să îşi lase pasagerii la baza muntelui, iar de acolo turiştii trebuie preluaţi cu alte mijloace de transport, lucru care îi face pe mulţi să se gândească mai bine dacă mai revin pe aici sau nu.

„Avem zăpadă ce nu au văzut alţii în ţară, iar drumul e negru ca vara, pot spune că drumarii şi-au făcut treaba, dar altele sunt motivele de supărare. Autocarele cu turişti sunt oprite jos, la baza muntelui, după ce a fost montat un semn cu accesul interzis autovehiculelor mai grele de 5 tone. Am avut copii de la Motru acum două săptămâni, iar acum, în week-end, alt grup cu 50 de orfani aduşi de la Bucureşti. Autocarele au trebuit oprite jos şi de acolo i-am luat pe copii cu microbuze, cu ce am putut, pentru că am încercat degeaba să îi explic unui poliţist că masa autocarului cu tot cu copii nu trece de 5 tone. I-am spus că nu toţi copiii au peste 100 de kile ca mine sau Ion Călinoiu, că sunt copii de 30-40 kg, dar nu am avut cu cine discuta. Nu mai pun la socoteală că acum, în week-end, staţiunea a fost mai goală, fiind între sărbători, iar între cele câteva maşini parcate pe marginea drumului una singură era de Timişoara şi la aia şoferul şi-a luat amendă că cică a parcat ilegal. Eu sper că nu a fost sancţionat şi pentru că s-a cazat la mine pentru că altfel nu ştiu ce aş mai putea crede. Oricum, aşa nu dezvoltăm turismul”, spune Pănescu.

Problema accesului autocarelor în staţiune este una complicată pe timp de iarnă, deşi dacă ar fi rezolvată ar ajuta la creşterea numărului de turiști, mai ales acum, când zăpada lipseşte pe alte pârtii din ţară. Ion Tudor, șeful Secției Drumurilor Naționale Gorj, spune că problema e cunoscută la nivel de autorități, dar că decizia finală o ia o comisie de specialiști, aceiași care anul trecut limitase accesul mașinilor mai mare de 3,5 tone. „Cred că deja a fost făcută o concesie tocmai pentru a facilita accesul turiștilor în stațiune. Dacă anul trecut erau restricții de 3,5 tone, iarna aceasta limita a fost urcată la 5 tone. E adevărat că autocarele nu pot urca, dar s-a lăsat posibilitatea accesului pentru microbuze. Sunt de acord că ar putea urca și autocarele, că drumul e bun, că nu e zăpadă pe carosabil, dar suntem la munte și ce ne facem cu un grup care vine vineri seara și se cazează până marți, iar luni, să zicem, avem viscol puternic. Cine își asumă responsabilitatea pentru o asemenea situație? Locuri de parcare am găsi la intrarea în stațiune chiar și pentru autocare, dar faptul că pot apărea probleme meteo de la o oră la alta sau de la o zi la alta rămâne de discutat. Domnul Pănescu poate face o nouă solicitare pentru a ridica din nou limita respectivă de 5 tone, după care va primi un răspuns, dar, deocamdată, aplicăm restricțiile stabilite de către cei îndrituiți să facă lucrul acesta”, declară Tudor.

Vizualizări: 146

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: