Autorităţile din Bălăneşti vor să preia Casa Memorială Ion Popescu-Voitești

Administraţia locală din Bălăneşti este hotărâtă să preia Casa Memorială Ion Popescu-Voitești, dacă nici anul viitor autorităţile judeţene nu vor aloca sumele necesare pentru reabilitarea imobilului. Clădirea fostului geolog se află într-un avansat stadiu de degradare, iar autorităţile spun că nu pot face investiţii pentru recondiţionarea ei pentru că nu le aparţine.
Casa Memorială Ion Popescu-Voitești este administrată de Muzeul Județean Gorj, subordonat Consiliului Judeţean. Autorităţile locale din Bălănești, acolo unde se află această clădire, spun că au tot aşteptat ca autorităţile judeţene să ia măsuri pentru recondiţionarea casei memoriale, care se află într-un avansat stadiu de degradare, dar că acest lucru nu s-a întâmplat până acum. În aceste condiții, autorităţile locale spun că vor face demersuri pentru a o obţine, astfel încât să poată face investiţiile necesare pentru recondiţionarea clădirii. "Sunt dezamăgit că până la ora actuală Consiliul Judeţean şi Muzeul Judeţean nu au găsit soluţia şi fondurile necesare pentru reabilitarea acestui monument. Este păcat de această casă. Dacă nici la anul nu vor reuși să găsească fondurile necesare pentru reabilitare sunt hotărât să fac adrese și să reiau casa, pentru că acum nu este proprietatea comunei Bălănești", a declarat Ovidiu Pungan, primarul comunei Bălănești.
A fost realizat un proiect de către autoritățile județene pentru reabilitarea acestei case memoriale, dar nu a fost aprobat la finanțare din fonduri europene. Totodată, primarul Ovidiu Pungan a spus că în 2017 va face o adresă la primăria Târgu Jiu, astfel încât să fie montată o stea în memoria lui Ion Popescu-Voitești pe Aleea Celebrităților sau cel puțin ca o stradă din Târgu Jiu să-i poarte numele. Ion Popescu-Voiteşti a fost un savant gorjean, care a avut o contribuţie importantă la dezvoltarea industriei, prin descoperirea de zăcăminte de sare şi petrol. A condus Institutul Geologic al României, a pus bazele Academiei de Știinte și a susținut peste 140 de comunicări la congrese de geologie în țară și în străinătate.

Galerie foto


Vizualizări: 347

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: