Apel disperat al gorjenilor dintr-un sat izolat de zeci de ani

Apel disperat al gorjenilor din satul Pinoasa! Sute de oameni sunt izolaţi de restul comunei Câlnic de mai bine de 30 de ani. Deşi în celelalte sate de pe raza comunei există apă curentă şi drumuri asfaltate, pentru localnicii de aici nu există nici măcar un mijloc de transport în comun. Mai mult, oamenii se confruntă cu lipsa apei potabile, după ce fântânile au secat ca urmare a excavărilor miniere. Casele stau să cadă din cauza trepidaţiilor, iar primăria nu poate elibera autorizaţii de construcţie pentru ca proprietarii să-şi poată renova locuinţele.

Satul Pinoasa din comuna Câlnic figurează ca sat în curs de strămutare de mai bine de 30 de ani, iar autorităţile locale nu au voie să elibereze autorizaţii de construcţie şi nici să intervină cu lucrări de asfaltare a drumurilor sau să foreze puţuri pentru asigurarea apei potabile. În urma apelurilor disperate ale oamenilor, la sfârşitul săptămânii trecute, primăria a trimis adrese atât autorităţilor judeţului, Complexului Energetic Oltenia, cât şi Ministerului Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice pentru a lămuri situaţia acestui sat. „Din anul 1983 şi până în prezent, în satul Pinoasa nu se pot face lucrări de viabilizare sau infrastructură şi, din acelaşi an, s-a interzis eliberarea autorizaţiilor de construcţie, pe motiv că zona respectivă este un viitor front de lucru în minerit. Deşi au trecut 33 de ani, nu s-a întâmplat nimic în sensul exploatării miniere în sat, iar locuitorilor li se promite că vor fi strămutaţi. Totodată, oamenilor din Pinoasa li s-a cerut să-şi vândă pădurile şi o parte din terenurile arabile. Mai mult, unii au fost păcăliţi, spunându-li-se că în urma cedării terenurilor vor fi angajaţi la unităţile miniere. Evident, nu s-a întâmplat acest lucru”, se menţionează în adresa trimisă de Primăria Câlnic.
Autorităţile locale cer să se dispună măsurile legale pentru strămutarea localnicilor sau să se anuleze interdicţiile, pentru a se permite finanţarea unor proiecte menite să salveze localitatea. „La Pinoasa e o situaţie de nedescris, excavatorul e în spatele caselor. Oamenii nu mai pot locui acolo fără drum, fără apă, în praf, zgomot şi trepidaţii. Fântânile au secat din cauza frontului de lucru limitrof satului şi nu se poate face nici o investiţie. Trebuie să se ia o decizie urgent, într-un sens sau altul”, a declarat Dumitru Vulpe, primarul comunei Câlnic.

Localnicii: Mai au puţin şi ne îngroapă de vii
„Nu avem apă, nu avem drumuri, excavatoarele sunt în spatele caselor, stăm în praf şi zgomot, casele se dărâmă, mai au puţin şi ne îngroapă de vii”, acesta este apelul disperat al gorjenilor din satul Pinoasa. „Suntem într-o situaţie disperată, mineritul se extinde, se lucrează la 200 de metri de case. Noi am forat un puţ, dar nu e apă potabilă. Nu se mai eliberează autorizaţii de construcţie pentru satul Pinoasa. Dacă ne-am mai făcut câte un gard, l-am făcut pe propria răspundere, dacă ne-am mai înlocuit câte o ţiglă pe acoperiş pentru a nu ploua în casă, s-a închis ochii. Nu mai vorbim de apă curentă, de canalizare, astea sunt excluse. Suntem izolaţi din toate punctele de vedere”, a declarat Paula Dobriţan.
Oamenii vor să fie auziţi de guvernanţi. „Vrem să ne spună cineva clar care e situaţia acestui sat. Dacă vor să extindă mineritul să ne mute undeva, să se fixeze o vatră de sat, dacă nu să se sisteze cu excavatul şi să ne lase să ne amenajăm locuinţele. Să se elibereze autorizaţii de construcţie, să se poată face drumurile, să avem şi noi utilităţi. Prin acest sat nu circulă nici un mijloc de transport în comun, bătrânii apelează la cei în putere să le aducă vreo adeverinţă de la primărie sau să le cumpere câte ceva”, a precizat Paula Dobriţan.
Oamenii se plâng şi din cauza zgomotului produs de termocentrală. „Noaptea, termocentrala face un zgomot de te zvârcoleşti în pat. În plus, cariera s-a extins cu frontul de lucru până lângă case. În comparaţie cu celelalte drumuri din Câlnic, drumul din Pinoasa este foarte rău, sunt numai gropi”, a declarat Grigore Homescu. Localnicii vor ca măcar să li permită să-şi renoveze casele. „Nu se pot face nici un fel de investiţii. Am vrut să-mi fac şi eu un garaj pentru maşină, dar n-am primit autorizaţie de construcţie pentru că se spune că satul Pinoasa este sub interdicţie, încă de pe vremea lui Ceauşescu. Am vrut să-mi fac o baie, dar n-am primit autorizaţie. De ani buni avem probleme cu apa, fântânile au început să sece”, a spus Grigore Homescu.

Vizualizări: 2,034

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: