Autoritățile îl izolează pe Brâncuși ca să scape de răspundere. Ce nu mai ai voie să faci!

Autoritățile locale vor să ne interzică să ne apropiem la mai mult de doi metri de Poarta Sărutului şi la cinci metri în cazul Coloanei fără Sfârșit, încercând astfel să evite vandalizarea operelor brâncuşiene. Măsura prin care se vrea să se evite agresiunea operelor se dovedește a fi una care bulversează și îndepărtează turiștii de opera lui Brâncuși. În plus, distanțele stabilite în proiectul primăriei favorizează situația în care pe Aleea Scaunelor, de exemplu, se merge în șir indian, suprafața legală pe care se poate circula fiind de doar 80 de centimetri!!! În realitate, aceste măsuri nu conduc la ocrotirea operelor, ci doar la acoperirea responsabililor în situația în care operele sunt vandalizate din nou. De asemenea, după aprobarea bugetului fără dezbatere publică, aceasta este cea de-a doua situație în care municipalitatea nu respectă principiul transparenței, iar proiectul de hotărâre nu este supus dezbaterii publice, ci direct aprobării!

Consiliul Local Târgu Jiu a scris pe ascuns un proiect de hotărâre menit să protejeze operele brâncușiene de agresiunea unor turiști. Propunerile municipalității sunt cel puțin controversate, iar aprobarea acestui proiect ar aduce turiștii în imposibilitatea de a se apropia de operele lui Constantin Brâncuși. Proiectul va fi discutat luni, 24 aprilie, în Consiliul Local și prevede interzicerea atingerii operelor, dar și realizarea unui plan de protecție a lor care să fie aprobat de Ministerul Culturii. Dacă atingerea operelor este o măsură bună și clarificarea bazei legale era necesară, planul de măsuri ce urmează să fie aprobat de minister, la propunerea autorităților locale, este unul cu multe semne de întrebare. Acesta prevede, printre altele: „Distanța dintre vizitatori și operele de artă nu trebuie să fie mai mică de 2 m în cazul Mesei Tăcerii, Aleea Scaunelor și Poarta Sărutului cu cele două bănci laterale și 5 m în cazul Coloanei fără Sfârșit“. Nerespectarea acestei reguli impune amendarea cu sume între 500 și 2.500 de lei. În plus, se discută despre o situație de îngrădire a operelor cu un cordon de protecție în cazul în care în parc sunt mulți turiști. Nu sunt date clare despre numărul de turiști de la care se ia măsura îngrădirii operelor.

Adi Tudor: Știrea este falsă

Măsura interzicerii apropierii de opere a fost lăudată și poate chiar propusă de oameni de cultură, aflați aproape de Centrul Brâncuși. Conform unei postări pe Facebook, acest proiect este menit să dea peste nas președintelui țării, dar și ziariștilor din Târgu Jiu. „În sfârșit! Peste două zile (n.r. luni, 24 aprilie) se va aproba în Consiliul local interdicția apropierii de operele lui Brâncuși de la Târgu Jiu la mai puțin de doi metri. Operele pot fi admirate și fără să te freci de ele, nici cu curul, nici cu talpa pantofului de mireasă. Nici cu cheia sau cu încuietoarea metalică de la fermoar. Și asta e și pentru copiii de 12 ani și pentru Președintele Țării și pentru ziariștii din Târgu Jiu“, a scris pe Facebook Cornel Mihalache, membru în Consiliul Științific al Centrului Brâncuși. 

Interesant este că viceprimarul din Târgu Jiu, Adrian Tudor, susține că postarea lui Mihalache este o simplă părere personală. „Consiliul Științific are rol consultativ. Membrii Consiliului își exprimă păreri personale, punct de vedere oficial poate oferi doar Primăria Târgu Jiu“, a susținut viceprimarul Adrian Tudor.

Culmea este că părerea personală este foarte bine reprezentată în proiectul aflat pe masa consilierilor. „Este falsă știrea cu distanța. Singura măsură este interzicerea atingerii operelor“, ne-a spus viceprimarul Adrian Tudor. Fals! Distanțele se regăsesc chiar în proiectul de Consiliu Local. Tudor a mai spus că distanța până la care un vizitator se poate apropia de opere este decizia Ministerului Culturii, omițând să spună că municipalitatea propune distanțe de maxim 2 și 5 metri. Între timp, viceprimarul Adrian Tudor a furnizat redacției proiectul de hotărâre de Consiliul Local, dar nu și referatul privind planul de protecție ce urmează să fie aprobat de Ministerul Culturii, acolo unde se propun distanțele cu pricina. Același proiect de hotărâre interzice și accesul în preajma operelor a persoanelor cu câini sau alte animale, biciclete, role, skateboard.

RESTAURARE

Coloana fără Sfârșit are nevoie de restaurare încă din anul 2012, iar în ultima lună au mai apărut cel puțin două scrijelituri pe primul modul al operei. În 2012 se discuta de necesitarea unei sume de 300 de mii de lei, cam cât costă un sens giratoriu în Târgu Jiu.

INCOMPETENȚĂ

Într-o singură lună, Coloana fără Sfârșit a fost scrijelită de două tinere minore în timpul unei vizite. Polițiștii locali nu au prevenit, ci doar au constatat fapta. Deși este evident că aceștia păzesc mai mul gardul viu din Parcul de la Coloană, nu a fost luată nicio măsură cu şefii Poliției Locale.

LIPSĂ DE REACȚIE

Dezbaterea pe acest proiect a avut loc pe Facebook, dar nici acolo nu a reacționat opoziția din Gorj, În fapt, liberalii susțineau în urmă cu ceva vreme încasetarea operelor, astfel încât proiectul primăriei, de interzicere a apropierii de opere, pare o idee mai bună.

Vizualizări: 2,293

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: