Băftosu’ din Tismana a bătut recordul în Gorj

Ion Frăţilescu, zis Băftosu, este un gorjean din Tismana care se ocupă de agricultură de peste 30 de ani. Întotdeauna a avut recolte frumoase, însă în acest an a atins recordul la nivelul judeţului cu un dovleac de peste 50 de kilograme. Ar fi crescut şi mai mare dacă nu ar fi dat bruma, iar grădinarul nu ar fi fost nevoit s-o taie. Băftosu spune că va păstra dovleacul până în Ajunul Crăciunului, când îl va împărţi cu rudele şi prietenii. Dacă vreţi să vedeţi acest dovleac şi să aflaţi cum s-a ajuns la această performanţă, urmăriţi emisiunea “Ora de agricultură” sâmbătă, la Gorj Tv, începând cu ora 10.00.

Ion Frăţilescu este cunoscut în Tismana cu numele de Băftosu’. Această poreclă o poartă de peste 40 de ani şi întotdeauna i-a adus noroc. “În copilărie jucam cărţi cu angajaţii Ocolului Silvic, iar întotdeauna câştigam. În timpul jocurilor oamenii îmi spuneau Băftosu’. De atunci aşa mi-a rămas numele. Până şi numărul maşinii mi l-am adaptat după porecla mea: BAF. Consider că aceasta îmi poartă noroc. Am pornit de la zero şi împreună cu soţia mea am reuşit să fac o gospodărie frumoasă”, a declarat Ion Frăţilescu. Deşi se ocupă de agricultură de peste 30 de ani, în acest an a sărbătorit recordul de a avea cel mai mare dovleac din Gorj. Băftosu’ a primit cinci seminţe de dovleac uriaş de la o vecină de a sa. Din toate acestea, doar una s-a prins şi a crescut un dovleac de peste 50 de kilograme. “De când mă ştiu cultiv dovleci, însă în acest an mi-a dat o vecină cinci seminţe care ar fi aduse de o altă persoană din Grecia. Vecina a pus şi ea 10 seminţe, dar nu a dat rod niciuna, mie din cinci seminţe una a rodit şi a făcut un dovleac de 50 de kilograme. Sunt sigur că planta ar fi crescut şi mai mare dacă nu ar fi dat bruma. Am văzut că s-a ofilit lujerul şi am fost nevoit s-o tai”, a declarat Băftosu’.

Dovleacul a devenit “vedetă”      

Din momentul în care s-a dus vestea, oamenii au început deja să-l viziteze pe Băftosu’ pentru a vedea minunea. Ba mai mult, pentru a scăpa de curioşi, omul a plimbat chiar el dovleacul prin satele din apropiere şi pe la Direcţia Agricolă. “Dovleacul creştea în permanenţă de la o zi la alta, iar oamenii se minunau. După ce l-am tăiat, l-am pus în maşină şi l-am plimbat prin toată Tismana, prin Pocruia, Godineşti şi Ungureni. L-am adus chiar şi la Târgu Jiu la Direcţia Agricolă. Dacă aş avea ocazia l-aş duce la o expoziţie. De Ziua Recoltei nu-l tăiasem”, a precizat Ion Frăţilescu. Acesta spune că va păstra dovleacul până în Ajunul Crăciunului când îl va împărţi cu rudele şi prietenii. “Toate rudele şi prietenii mi-au cerut să le dau câte o sămânţă şi câte o bucată din dovleac. Îl voi tăia în Ajunul Crăciunului şi îl voi împărţi cu ei. Atât eu cât şi familia mea suntem curioşi să vedem dacă are seminţe şi ce fel de seminţe sunt. La anul voi pune mai multe seminţe şi sper să obţin un dovleac de 100 de kilograme pentru a intra în Cartea Recordurilor”, a declarat Băftosu’.

Vizualizări: 220

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: