Banța: Nu putem vorbi decât de o înșelătorie. Nu orice tânăr va putea obține o locuință

Victor Banța, secretar general adjunct la Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei, spune că primarul municipiului Târgu Jiu, Marcel Romanescu, dezinformează populația în ceea ce privește cele 600 de apartamente pentru tineri, care urmează să fie construite în zona Narcise. 

Într-un interviu la Radio Infinit, liberalul Banța a transmis că doar tinerii incluși în Atlasul Zonelor Marginalizate vor putea beneficia de o astfel de locuință: ”Aceste apartamente se vor face, finanțarea există, derularea proiectului de investiții este în curs de către beneficiar, el derulează, adică Primăria Târgu Jiu, însă este o minciună. Am văzut un afiș cu 600 de apartamente pentru tineri iar eu citesc acum din textul afișului, care spune așa: ”Invităm tinerii cu vârsta cuprinsă între 18 și 35 de ani, cu domiciliul în Târgu Jiu și care nu dețin o locuință, să depună o solicitare la sediul primăriei pentru a intra în posesia unuia dintre cele 600 de apartamente noi”, semnează primarul municipiului. Da, aceste locuințe se vor face, problema este că nu orice tânăr, așa cum este în acel afiș preelectoral, poate să obțină o locuință. Așa cum am mai spus, dacă citim ghidul de finanțare observăm că sunt condiții care trebuiesc îndeplinite cumulativ. Condițiile cumulative care trebuiesc îndeplinite de către tineri sunt să fie incluși în Atlasul Zonelor Marginalizate, adică este vorba de tineri marginalizați care sunt incluși în acel Atlas făcut de către Ministerul Muncii, în colaborare cu Banca Mondială”.

Banța mai spune și informațiile oferite de autoritatea publică locală reprezintă o înșelătorie: ”Atlasul Zonelor Marginalizate al Dezvoltării Umane, în zonele urbane mă refer, din România este făcut de Banca Mondială și vedem în dreptul Târgu Jiului populații marginalizate: 1,92%.  Este extrem de puțin, iar tinerii vulnerabil sunt definiți conform Legii Asistenței Sociale, așadar toate aceste lucruri sunt definite în acte normative în documente oficiale care au fost și sunt publice în locuri foarte vizibile și pe care inclusiv domnia sa, domnul primar al municipiului Târgu Jiu, trebuie să le îndeplinească.  Deci nu putem vorbi decât de o înșelătorie și îmi pare rău că trebuie să spun, dar eu dacă aș fi în locul domniei sale nu m-aș juca cu speranța tinerilor în obținerea unei locuințe, pentru că nu orice tânăr din Târgu Jiu poate să obțină o astfel de locuință”.

După finalizarea celor 600 de apartamente, vor urma controale de la Comisia Europeană: ”În acte, domnul primar susține că are astfel de tineri în zonele vulnerabile și marginalizate cumulativ cu acele condiții despre care am vorbit și își asumă, prin semnătură, lucrurile acestea, dar când ajungem la fața locului, după semnarea procesului verbal la terminarea lucrărilor, trebuie să le încredințeze. Adică să atribuie pe baza unui regulament acele locuințe. Cum va proceda? Va lua de bune acele Hotărâri de Consiliu Local sau va lua legea? Și într-un caz, și în altul există de aici alte scenarii. Dacă va lua în considerare Hotărârea de Consiliu Local, care are în antet chiar legea și ghidurile care permit finanțarea acestor locuințe,  în această situație regulamentul din acele hotărâri denotă că orice tânăr poate obține locuințe și atunci închiriază locuințele oricărui tânăr.  Va veni momentul de verificare a condițiilor de sustenabilitate. Vă duc încă o dată la cunoștință că sustenabilitatea proiectului este pe o durată de cinci ani, timp în care nu ai voie să schimbi destinația locuinței, timp în care nu ai voie să faci rabat de la lege și vor veni controale de la de la Comisia Europeană, pentru că vorbim de bani publici de la Uniunea Europeană”, a adaugat Victor Banța.

Vizualizări: 3,114

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Administrație:

Citește și: