Barajele din Târgu Jiu, colmatate peste 90%. Călinoiu: Riscul este foarte mare

Lacurile de la Vădeni şi Târgu Jiu sunt colmatate peste 90%, este anunţul făcut de oficialii Sistemului de Gospodărire a Apelor Gorj. Riscul este unul foarte mare, mai ales că sunt anunţate precipitaţii în perioada următoare. Dacă ar fi fost realizat barajul din Bumbeşti-Jiu, acesta ar fi preluat din cantitatea de apă şi cele două lacuri din Târgu Jiu nu ar fi atât de colmatate cât sunt în prezent.

Hidroelectrica, societatea care este responsabilă de aceste decolmatări, nu le-a mai realizat în ultima perioadă, susţine Ion Călinoiu, directorul Sistemului de Gospodărire a Apelor Gorj:  „Tot Hidroelectrica este restantă cu acumularea de la Valea Sadului, care avea un rol important. Aceasta trebuia să fie făcută prima, înainte de punerea în funcţiune a acelor microhidrocentrale, în evitarea colmatării şi iată cât sunt acum cele două acumulări de la Iezureni şi de la Târgu Jiu. Acum sunt peste 90% colmatate”.

Pentru ca cele două baraje să nu reprezinte un pericol pentru populaţie, o variantă ar fi realizarea acumulării din Valea Sadului, Bumbeşti-Jiu, însă nu sunt soluţii şi nici bani. „Riscul este foarte, foarte mare. Acumularea de la Valea Sadului este realizată, per ansamblu, peste 60%. Pentru Hidroelectrica nu mai reprezintă interes pentru că s-a redus dimensiunea. Apele Române le-au propus celor de la Hidroelectrica să o preia, existând posibilitatea finanţării pe fonduri europene. Nu poate să cumpere de la stat şi nu se găseşte nicio soluţie”, a mai transmis Călinoiu.

Vizualizări: 2,168

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: