Bărbații și femeile simt în mod diferit durerea

Cercetătorii au descoprit că durerea este resimţită diferit de oameni, în funcţie de sex. Aceştia au cercetat cum experimentează durerea bărbaţii şi femeile, studiul efectuat recent făcând lumină asupra motivelor pentru care durerea nu este percepută identic.

Conform acestui studiu femeile sunt afectate în mod disproporționat de povara durerii cronice. Ele sunt mai predispuse decât bărbații să raporteze dureri lombare, dureri de gât, dureri oro-faciale și dureri neuropatice, iar de două ori mai multe femei raportează migrene sau dureri de cap comune. În evaluarea cantitativă a durerii induse experimental la om, femeile prezintă o sensibilitate mai mare la durere decât bărbații în mai multe modalități nocive, inclusiv durerea indusă mecanic, electric, termic și chimic.

În ciuda acestei disparități clare, timp de decenii, consensul științific general privind percepția durerii a fost că aceasta afectează corpurile bărbaților și femeilor în același mod. 

Explicaţia ştiinţifică a venit de la cornul dorsal superficial care este o regiune distinctă la periferia materiei cenușii din interiorul măduvei spinării. Când cercetătorii au examinat acest țesut spinal, care fusese donat post-mortem, au făcut o descoperire interesantă. În primul rând, există un anumit tip de proteină care trăiește în măduva spinării noastre, cunoscută sub numele de factor neurotrofic derivat din creier, sau BDNF pe scurt. Aceasta joacă un rol important și complex în procesarea durerii, amplificând semnalele de durere în măduva spinării pe perioade scurte de timp. Organismele masculine și feminine, prin gena BDNF, chiar procesează durerea în mod diferit, după cum a relevat acest studiu. Descoperirea are implicații majore, căci reprezintă un pas important spre dezvoltarea unor terapii personalizate, perfecționate cât mai mult posibil pentru nevoile individuale ale pacientului, precum și a unor noi medicamente pentru gestionarea durerii în mod specific.

Vizualizări: 521

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Relații:

Citește și: