Băsescu dă culoarea viitorului guvern

Viitorul premier va fi portocaliu sau nu va fi deloc. Mesajele preşedintelui Traian Băsescu în acest sens sunt destul de transparente, chiar dacă le învăluie puţin expresii de genul „cei care au stat la masă cu mogulii energiei să-şi ia gândul de la scaunul de premier“.

Două grupuri politice îşi dispută guvernarea 2008-2012 în România. Pe de o parte grupul portocaliu, reprezentat de Partidul Democrat Liberal. Principalul atu al PD-L se numeşte Traian Băsescu, preşedintele care are dreptul să numească primul ministru. Doar dacă unul din partidele sau alianţele care participă la alegeri ar câştiga jumătate plus 1 din voturile românilor ar avea dreptul constituţional de a-i impune lui Băsescu numirea premierului. Or, asta este exclus. În aceste condiţii, Băsescu poate opta pentru un premier PD-L, chiar şi în condiţiile în care partidul său favorit ar ieşi pe locul al treilea la aceste alegeri, ceea ce din nou este puţin probabil.

Cu toate acestea, cealaltă grupare politică, reprezentată de culorile roşu PSD, galben PNL şi albastru PC, afirmă cu tărie că va ajunge la guvernare. Deşi nu declară o alianţă preelectorală, aceasta este destul de evidentă prin faptul că părţile se atacă public, dar în culise îşi susţin interesele. Vă dau doar un exemplu. Din foame de voturi, PSD nu a avut nicio problemă în a închide ochii la înfiinţarea Companiei Naţionale de Electricitate, primind în schimb bani, mulţi bani pentru primăriile conduse de pesedişti. Banii vor fi folosiţi pentru lucrări electorale, care să ia ochii electoratului de Dăbuleni sau de Mizil, ca să numim aici doar colegiile lui Geoană şi Năstase.

Şi totuşi, în ciuda bunei colaborări şi a faptului că împreună ar putea avea majoritate în viitorul Parlament, alianţa PSD-PNL-PC are şanse minime să formeze viitorul guvern. Băsescu va impune cu siguranţă un guvern PD-L, chiar dacă minoritar. A guvernat el Tăriceanu mai bine de un an cu doar 15% reprezentare în parlament, o va putea face şi Partidul Democrat Liberal, cu circa 40%, cât estimează sondajele că va obţine în alegeri.

Doar amânarea alegerilor ar fi o soluţie pentru Tăriceanu pentru a mai fi premier şi din decembrie încolo. Pare imposibil să se întâmple asta, având în vedere că suntem în plină campanie electorală. Grevele care cuprind tot mai multe sectoare de activitate ar putea genera o criză de proporţii, care să justifice blocarea procesului electoral. Amânarea alegerilor parlamentare la aceeaşi dată cu cele prezidenţiale ar da şanse teoretice grupării antiBăsescu de a ajunge la putere, în cazul în care actualul preşedinte ar pierde alegerile. Dar, aceasta este doar o teorie a conspiraţiei, deoarece cel mai probabil alegerile vor avea loc la data stabilită, iar Băsescu îşi va numi premierul favorit.

Vizualizări: 98

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Editorial:

Citește și: