Ardei umpluţi cu orez

O reţetă de ardei umpluţi, care a fost adusă din mănăstirile din nordul Moldovei, este binevenită acum în perioada de post. Este o reţetă de sezon, specifică în perioada postului, dar care vă îmbie cu gustul ardeilor umpluţi gătiţi la cuptor, chiar dacă nu veţi folosi carne.

Ingrediente pentru 3-4 porții: 6-8 ardei capia galbeni (pentru umplut), 200 g orez, 1 ardei capia roşu, 1 legătură de ceapă verde,2 morcovi,2 roşii, 700 ml supă de legume, 250 ml suc de roşii, 2 linguri ulei, 1 legătură de pătrunjel proaspăt, 1 linguriţă boia de ardei dulce, piper şi sare după gust. Timpul de pregătire este de 15 minute, iar timpul de gătit este de 55 minute.

Ardeii se spală şi li se taie sub formă de capac cotorul cu seminţe. Se curăţă seminţele din cotor, dar şi pe cele rămase în ardei, inclusiv nervurile, clătindu-i şi pe interior, apoi pun deoparte capacele, pentru a acoperi ulterior ardeii şi umplutura.

Se taie ardeiul roşu, se toacă partea albă de la ceapă (frunzele se păstrează deoparte), iar morcovii se dau prin răzătoare. Se spală orezul în câteva ape, până ce apa rămâne limpede.

Se încălzeşte zeama de supă şi se pune uleiul la încins într-o cratiţă, apoi se adaugă legumele tocate şi se lasă la prăjit până când se înmoaie şi devin sticloase, dar nu le lăsa se prăjească. Se adaugă orezul amestecând cu o lingură de lemn, apoi se toarnă deasupra câte un polonic de supă fierbinte. Pe măsură ce orezul absoarbe apa din vas, se mai adaugă supă, tot câte un polonic.  Se continuă astfel până ce orezul se umflă şi se înmoaie, cca 20 minute. Se condimentează umplutura cu sare şi piper, după gust.

Se taie roşiile rondele. Într-un vas ceramic mare, pentru cuptor, se aranjează în bază câteva rondele de roşii, se toacă frunzele verzi de la ceapă şi se adaugă deasupra roşiilor. Cu ajutorul unei linguri, se umplu ardeii în întregime cu compoziţia de orez preparată anterior, se pune un capac cu codiţă la fiecare ardei, apoi se aşează în vasul pentru cuptor.  Se diluează sucul de roşii rămas cu puţină apă călduţă şi se toarnă peste ardei, astfel încât ardeii să fie pe jumătate acoperiţi de sos.

Se preîncălzeşte cuptorul, la 180ºC, se acoperă cratiţa cu capacul şi dă la cuptor, pentru 20 minute. Apoi se scoate cratiţa din cuptor şi  se întorc ardeii pe cealaltă parte, cu atenţie. Se mai lasă 15-20 minute vasul la cuptor, fără capac, până ce zeama scade şi pieliţa ardeilor se rumeneşte uşor.  

Ardeii sunt foarte buni calzi, stropiţi cu sos din cratiţă şi presăraţi cu pătrunjel verde. Se pot servi şi cu o porţie suplimentară de sos de roşii, turnat deasupra.

Vizualizări: 1,710

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Bucătărie:

Citește și: