Băsescu şi bărcile de salvare

Cu toată duritatea măsurilor de austeritate pe care le impune, Traian Băsescu nu pare a se consola cu ideea că din 2012 va lăsa guvernarea pe mâna USL. Câtă vreme îi consideră pe Victor Ponta şi Crin Antonescu doi lideri superficiali şi imaturi, iar pe Voiculescu îl trimite să stea liniştit cu banii pe care i-a adunat aşa cum i-a adunat, este puţin probabil că sacrifică procentele actualei guvernări, fără a avea un plan de rezervă.

Uniunea Social Liberală este în acest moment o forţă care depăşeşte 50% din intenţia de vot a electoratului pe toate sondajele. Un singur vot sub 50% ar face însă ca această nouă struţo-cămilă a politicii româneşti să fie inutilă.

Strategii lui Traian Băsescu au acum interesul de a aduce pe scena politică tot mai multe partide care să facă pragul electoral de 5%. Orice partid nou apărut ia simpatizanţi de pe la toate partidele şi scad şansele USL de a face majoritatea în 2012. PDL este obligat să joace la sacrificiu şi orice declaraţie de bine este taxată drept populistă de preşedintele Băsescu. Este în mod cert un calcul politic. În schimb, UNPR are parte de un regim preferenţial şi Uniunea condusă de Oprea este lăsată să culeagă bilele albe ale guvernării: majorarea pensiilor pentru militarii în rezervă, coşul solidarităţii, urmează confiscarea averilor ilicite etc. Accentele naţionaliste din ultima vreme, încurajate de Traian Băsescu prin declaraţiile pe care le face în ultima vreme despre UDMR, despre regionalizare şi chiar despre mareşalul Antonescu, pot facilita intrarea PRM în parlament. Înţeleg că şi partidele ecologiste au început să fuzioneze şi să formeze o nouă structură, iar cazul Roşia Montana ar putea să aducă în atenţia publicului o astfel de mişcare verde. Desigur, nu lipsit de interes este Dan Diaconescu şi partidul său, indiferent care o fi acela, şi care îşi propune să adune de pe piaţă voturile celor revoltaţi de hoţie, de corupţie, de minciuni, dar care sunt în acelaşi timp creduli. Poate o să mai apară şi acea formaţiune de tip „Albă ca zăpada”, care să promoveze oameni care nu au mai făcut politică sau cel puţin nu au imaginea fără de pată în ochii opiniei publice, formaţiune ce ar putea atrage tinerii dezorientaţi şi lipsiţi de perspective.

Fărâmiţarea aceasta ar putea duce USL sub 50% la alegerile din 2012. Ar urma probabil o destructurare a partidelor din Uniunea Social Liberală, atât pesediştii, cât şi liberalii sau conservatorii fiind sătuli de opoziţie. Ponta a ironizat ieri alternativa la USL, pe care a descris-o cam aşa: un guvern PDL-PPDD-UDMR-PNG-PRM-UNPR-PPMT-PVPER-PIN-PNTCD-PDP. Ar fi de râs dacă nu ar fi de plâns, pentru că în mod sigur nu pe aceste partide mizează Băsescu pentru formarea unei noi majorităţi în jurul PDL, UNPR şi UDMR, ci pe băieţii care vor da bir cu fugiţii de la USL. Iubesc trădarea, dar urăsc pe trădători, va fi dictonul electoral al anului viitor.

Vizualizări: 170

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Editorial:

Citește și: