Bebeluşi nevaccinaţi. Lipseşte vaccinul hexavalent!

Vaccinul hexavalent lipseşte din nou din cabinetele medicilor de familie din Gorj. Situaţia este îngrijorătoare cu atât mai mult cu cât peste o mie de bebeluşi au rămas neimunizaţi împotriva a şase boli grave. Este vorba de difterie, tetanos, tuse convulsivă, pneumonie, meningită, poliomielită şi hepatită B. Potrivit Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Gorj, dozele ar urma să ajungă în această săptămână.

Peste o mie de bebeluși din județul Gorj sunt la ora actuală cu o schema de vaccinare haotică. Asta pentru că vaccinul hexavalent lipsește din nou din cabinetele medicilor de familie, dar și din farmaciile de unde părinții le pot achiziționa contracost.
Vaccinul hexavalent îi ferește pe bebeluși de boli grave cum ar fi difterie, tetanos, tuse convulsivă, pneumonie, meningită, poliomielită şi hepatită B. ”Urmează să primim în această săptămână 1.800 de doze de vaccin hexavalent, vaccin care va fi distribuit către medicii de familie și după aceea dumnealor vor chema mămicile cu micuții la vaccinat. Se vor vaccina toți copiii care sunt sănătoși, care nu prezintă semne de îmbolnăvire”, a spus Elena Pițian, purtătorul de cuvânt al DSP Gorj.
Potrivit reprezentanților DSP, schema de vaccinare va fi amânată astfel încât un bebeluș care ar trebui imunizat la două luni va fi reprogramat și nu va mai putea fi vaccinat încă o data la patru luni. ”Nu vor fi probleme pentru că ei oricum au imunitate și primesc doze de vaccine periodic și în acest mod se reface schema de vaccinare așa cum trebuie”, a spus Elena Pițian, purtătorul de cuvânt al DSP Gorj.
Anul trecut au fost două crize cu acest vaccine hexavalent, una începută în martie și terminată abia în august, iar a doua, care a început în septembrie, s-a prelungit și acutizat până în acest moment.

Vizualizări: 968

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Sănătate:

Citește și: