Beneficiile consumului zilnic de iaurt în controlul greutății corporale

Iaurtul este unul dintre alimentele asociate cu un stil de viață sănătos, bazat pe o alimentație corectă. Prezent ca aliment de bază în dieta a numeroase popoare din întreaga lume, iaurtul aduce o serie de beneficii organismului, ajutând la menținerea unei greutăți corporale optime sau la eliminarea surplusului de kilograme.

Efectele benefice ale consumului de iaurt în scăderea riscului de exces ponderal și obezitate reies și din concluzia unei analize complexe, realizate pe baza mai multor studii internaționale.

Iaurtul este un aliment bogat în nutrienţi esenţiali (proteine de foarte bună calitate, calciu, alte minerale şi vitamine) şi are un conţinut caloric moderat. În plus, conţine bacterii lactice active, necesare pentru o floră intestinală echilibrată. De aceea, iaurtul este potrivit la orice vârstă şi se poate integra uşor în alimentaţie, în orice moment al zilei – la mic dejun, ca desert, gustare între mese sau după o cină frugală.

Includerea iaurtului în alimentaţia de zi cu zi are efecte pozitive și asupra circumferinței taliei, care este semnificativ mai redusă în cazul persoanelor care îl consumă regulat (de 4 – 5 ori pe săptămână). Totodată, s-a constatat și un Indice de Masa Corporală (IMC) considerabil mai mic în rândul persoanelor care consumă frecvent iaurt, în comparație cu cele care nu îl consumă.

„Cercetătorii din întreaga lume acordă din ce în ce mai mult credit iaurtului, asociindu-l cu un indice de masă corporală mai mic, cu o circumferință a taliei mai scăzută și cu menținerea grăsimii corporale în limite normale, la populația care îl consumă în mod regulat. Acest aliment este deosebit de important în contextul preocupării şi eforturilor care se fac pentru prevenirea și managementul obezității. Iaurtul este un aliment ușor de integrat într-un stil de viață responsabil și sănătos, de aceea educarea publicului pentru a înţelege beneficiile şi a consuma iaurt, ca parte a unei diete echilibrate, poate să îmbunătățească, pe termen lung, sănătatea generală a populației, reducând prevalența obezității și a supraponderii, factori favorizanţi pentru o serie de maladii grave ale secolului nostru” a declarat prof. univ. dr. Nicolae Hâncu, Membru de Onoare al Academiei Române.

În momentul în care o persoană urmează o dietă controlată caloric, recomandată în cazuri de obezitate sau exces ponderal, introducerea iaurtului în alimentația zilnică poate ajuta în mod semnificativ la scăderea în greutate. Pe parcursul a 12 săptămâni de dietă, s-a observat o scădere importantă a depozitelor de grăsime corporală în rândul celor care au integrat iaurtul în alimentație, ceea ce nu se întâmplă în cazul persoanelor care nu consumă iaurt și care urmează doar o dietă săracă în calorii.

Deși este evidențiat rolul semnificativ al iaurtului în managementul greutății, nu se poate vorbi despre o relație de tip cauză-efect între iaurt și greutate. Altfel spus, consumul de iaurt nu este un panaceu pentru combaterea obezităţii, dar includerea lui într-o dieta echilibrată şi controlată caloric contribuie, alături de alte obiceiuri sănătoase – exerciţiu fizic, hidratare, la pierderea kilogramelor în plus.

Consumul regulat de iaurt, ca parte a unei alimentaţii echilibrate, este benefic şi în privinţa apariţiei altor afecțiuni metabolice. Rezultatele unor studii care au investigat influenţa dietei în raport cu o serie de probleme de sănătate au arătat că un consum regulat de iaurt (de 4 – 5 ori pe săptămână) poate reduce cu 28% riscul apariției diabetului de tip 2.

Danone România, liderul pieței de iaurturi din țara noastră, a lansat, în urmă cu trei ani, campania „1 iaurt pe zi, sănătatea ți-o menții!”, care îşi propune promovarea unei alimentații sănătoase, fundament al sănătăţii. În cadrul campaniei s-au derulat acțiuni de informare și educare a populației cu privire la beneficiile nutrienților din iaurt în creșterea și dezvoltarea copiilor, în sănătatea oaselor și a dinților, gestionarea greutății corporale, reducerea riscului de diabet zaharat de tip 2, respectiv hipertensiune și asigurarea unei stări de bine a sistemului digestiv. Danone România este partener în diverse manifestări ştiinţifice medicale, între care Conferinţa Naţională Sănătate prin Alimentaţie, ediţia 2016.

PR&Comunicare: Sănătatea Press Group – Expertul tău în comunicare pe domeniul medical

Vizualizări: 3,039

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Sănătate:

Citește și: