Gărzile medicilor, plătite dublu din octombrie

Medicii gorjeni care efectuează gărzi vor primi mai mulţi bani începând cu luna octombrie. Potrivit unei ordonanţe adoptate de Guvern, plata gărzilor s-a majorat cu până la 90%, suplimentarea făcându-se prin raportare la salariul de bază majorat de la 1 august. Medicul Gheorghe Stanciu spune că plata majorată, pentru luna în curs, va fi primită începând cu data de 15 noiembrie.

Gărzile medicilor vor fi plătite aproape dublu începând cu această lună. Potrivit unui comunicat de presă remis de Ministerul Sănătăţii, gărzile efectuate în week-end vor ajunge la circa 1700 de lei. „Garda unui medic primar, gradaţia 5, va fi plătită în zilele lucrătoare cu 781 de lei brut (la un spor de 25%) şi cu 1.094 de lei brut (la sporul maxim de 75%). În zilele de sâmbătă, duminică şi sărbătorile legale, venitul din gardă va ajunge la 1.667 de lei brut. Un medic specialist, gradaţia 5, va primi pentru o gardă efectuată în cursul săptămânii 614 lei brut (la un spor de 25%) şi 860 de lei brut (la un spor de 75%). Pentru gărzile din weekend şi din zilele declarate sărbători legale, acelaşi medic va încasa 1.310 lei brut”, se arată în comunicat.
La Spitalul Judeţean Târgu Jiu, aproximativ 80 de medici efectuează gărzi. „Remuneraţia pentru gărzi s-a majorat de la 1 octombrie, conform Ordonanţei de Guvern. Banii îi vom lua în luna noiembrie pentru gărzile din octombrie. Aproape că s-au dublat sumele pentru gărzi. În acest fel se compensează munca depusă în week-end sau în zilele de sărbători legale”, a declarat medicul Gheorghe Stanciu.
Pentru rezidenţi, gărzile vor fi plătite cu sume cuprinse între 435 de lei brut şi 1.147 de lei brut, în funcţie de anul de rezidenţiat şi de sporul aplicat. Acesta din urmă este de 25% sau 75% pentru cele din cursul săptămânii şi 100% pentru zilele de sâmbătă, duminică şi sărbători legale. Gărzile suplimentare vor fi efectuate în baza unui contract individual de muncă cu timp parţial, fiind considerate atât vechime în muncă, cât şi vechime în specialitate.

Vizualizări: 2,754

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Sănătate:

Citește și: