Vezi ce recomandări au medicii în privinţa gripei

Sezonul rece bagă în spital zilnic peste cinci pacienţi afectaţi de viroze respiratorii sau, în cel mai rău caz, de gripă. Medicii recomandă evitarea aglomerațiilor, dar și consumul de fructe și legume care ajută la menținerea imunității. Pe de altă parte există însă și vaccinul antigripal care a ajuns deja în cabinetele medicilor de familie.

În cazul unei viroze respiratorii sau gripă, medicii infecționiști recomandă tratamentul cu antibiotic numai dacă febra persistă timp de 24 de ore. Costinel Popescu, medic infecționist în cadrul Spitalului Județean de Urgență Târgu Jiu, spune că de regulă virozele ușoare nu se tratează cu antibiotic. ”În perioada de toamnă-iarnă și iarnă-primăvară avem virozele respiratorii și așa numita gripă. Noi recomandăm evitarea aglomerației, o igienă riguroasă, spălarea mâinilor, evitarea diferențelor mari de temperatură și evident consumul de legume și fructe proaspete care au rolul de a menține o imunitate corespunzătoare a organismului”, a spus Costinel Popescu, medic infecționist.
Cât despre tratamentul cu antibiotic, medicul spune că se impune numai atunci când febra persistă și sunt semne de asociere și a unei infecții bacteriene. ”Noi, infecționiștii, tratăm întotdeauna virozele cu antibiotic, însă nu de la început. În momentul în care febra este menținută peste 24 de ore, având în vedere caracterul imuno-supresiv al virusurilor respiratorii și posibilitatea asocierii unei infecții bacteriene, după primele 24 de ore de menținere a febrei întotdeauna apelăm la antibiotic”, a spus Costinel Popescu, medic infecționist.

A venit vaccinul antigripal
Între timp însă și reprezentanții Direcției de Sănătate Publică anunță că au ajuns în Gorj peste trei mii de doze de vaccin antigripal ce vor fi distribuite medicilor de familie. Vaccinul este recomandat mai ales bătrânilor și copiilor a căror imunitate este scăzută. ”În momentul de față avem în stoc 3.500 de doze de vaccin antigripal. Din câte am înțeles, chiar săptămâna viitoare vom primi alte 1.500 de doze de vaccin antigripal. În momentul de față este un vaccin solicitat”, a spus Elena Pițian, purtătorul de cuvânt al Direcției de Sănătate Publică Gorj. Cele mai frecvente afecțiuni întâlnite de medici în această perioadă sunt virozele, gripa dar și pneumoniile.

Vizualizări: 1,483

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Sănătate:

Citește și: