Bijuterie arhitecturală, inaugurată la Muzeul Satului din Curtişoara

Gospodăria Ion Gârcu-Racoţi a fost inaugurată la finele săptămânii trecute în incinta Muzeului Arhitecturii Populare din Curtişoara, când complexul a împlinit 36 de ani de existenţă. Gospodăria este alcătuită dintr-o casă, un pătul şi un conac de plai.

Casa Ion Gârcu şi pătulul au fost amplasate în muzeul în aer liber de la Curtişoara încă din anul 1970. Acestea datează din anul 1726. Cea care s-a ocupat de preluarea celor două piese de arhitectură din satul Racoţi şi amplasarea lor în actuala locaţie a fost Elena Udrişte, directoarea de pe atunci a muzeului.

Pentru a întregi gospodăria moştenitorii familiei Gârcu au donat conacul de plai, precum şi obiecte folosite în gospodărie, de la linguri de lemn la lăzi de zestre şi desagi. În interiorul casei, formată din două camere, se regăsesc obiectele de uz casnic de odinioară, cum ar fi războiul de ţesut, patul şi căpătâiul umplut cu paie, soba cu toate ustensilele de bucătărie. Tot aici sunt expuse costume populare care reflectă portul popular din zona Racoţi, precum şi ustensile pentru micii meşteşugari.

Casa, al cărei acoperiş din şindrilă a fost renovat, fost împrejmuită cu un gard de lemn. La inaugurare au fost prezenţi reprezentanţi ai autorităţilor judeţene, precum şi oameni de cultură care au contribuit, alături de Elena Udrişte, la amenajarea muzeului, profesori, directori de instituţii de cultură, precum şi pictorii din grupul Prolog, care se află în tabără de lucru la Curtişoara. Invitaţii au fost serviţi la finalul manifestării cu porumb fiert şi pepene, gustare ce e adus aminte de mâncarea sănătoasă din acea vreme.

Casă memorială Domnica Trop

Şirul inaugurărilor nu se sfârşeşte însă aici, dat fiind faptul că pe viitor se întrevede amenajarea unei case memoriale Domnica Trop, cunoscuta interpretă de muzică populară de pe meleaguri mehedinţene. În cadrul manifestării de la muzeu s-a discutat şi despre documentarul „Muzeul Curtişoara-faima turismului gorjean”, realizat de publicistul Dorin Brozbă. „Acest film este o chemare către oamenii din întreaga ţară să vină să viziteze aecastă bijuterie arhitecturală”, menţionează Dorin Brozbă.

Vizualizări: 155

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: