Dumitru Viezure, omul care are grijă de Parcul Brâncuşi

Dumitru Viezure, omul care are grijă de Parcul Brâncuşi

Dumitru Viezure se ocupă de amenajarea parcurilor din Târgu Jiu de mai bine de cinci ani. Chiar dacă în acest timp a reuşit să cureţe Parcul Central de toate bălăriile, singura problemă rămasă încă nerezolvată este cea a ciorilor. Spune că nici până acum nu a scăpat de ele, chiar dacă le-a distrus şi cuiburile pline cu ouă. Zilele petrecute în slujba Primăriei Târgu Jiu se apropie însă de sfârşit, dat fiind faptul că la 1 septembrie Dumitru Viezure iese la pensie.

Când s-a apucat de treabă în Parcul Central avea doar câteva mături de nuiele. În timp, Dumitru Viezure, maistru militar de meserie, a făcut rost de toate cele necesare pentru a scăpa de bălării şi pentru a oferi cetăţenilor un climat în care să se relaxeze. Pentru că „nu îi cădeau gradele”, aşa cum se exprimă, de multe ori a vopsit băncile şi a tuns pomii. Singura problemă care nu îşi găseşte rezolvarea sunt ciorile, care şi-au făcut cuiburi în arborii din parc. Metodele folosite, de la împuşcarea zburătoarelor şi până la distrugerea cuiburilor cu ouă, nu au dat roade nici până acum. „Nu am scăpat de ciori. În momentul în care şi-au depus ouăle am adus nişte băieţi care le-au stricat cuiburile cu ouă. Au plecat, dar nu toate. Ciorile trag la copacii înalţi”, spune Dumitru Viezure. Iubitor de animale, administratorul a dorit să înfiinţeze în Parcul Central şi o mică grădină zoologică, în care atracţia să fie o leoaică. Chiar dacă era pe punctul de a cumpăra una, lipsa unui spaţiu adecvat nu i-a permis acest lucru. „Am vrut să aduc o leoaică aici pentru că aş fi dorit să fac o mică grădină zoologică, dar nu se mai dă voie. Acum trebuie să vindem şi poneiul pe care îl avem pentru că trebuie să avem sute de metri pătraţi pentru a-l întreţine. Chiar pentru mine personal am vrut să achiziţionez o pereche de tigri”, mai menţionează acesta.

Seră de legume

Munca de la serviciu este continuată şi acasă, unde are un mic părculeţ cu pomi fructiferi şi trandafiri, precum şi o seră de legume. A deprins gustul pentru îngrijirea grădinilor de la tatăl său, despre care spune că a fost cel mai mare grădinar din Târgu Jiu. „Pe toţi copiii ne-a crescut la muncă. Avea foarte mult teren în municipiu. Legumicultura este însă cea mai grea pentru că trebuie să te ocupi în permanenţă de ea. Nouă însă ne-a prins bine şi fiecare avem grădina lui”, explică administratorul.

Fotbalist la Pandurii

În tinereţe, şeful Administraţiei Parcurilor a jucat şi fotbal. „Am jucat fotbal la juniorii de la Pandurii, după care la Unirea Târgu Jiu. Nu am continuat fotbalul pentru că am plecat la Şcoala Militară, iar această activitate nu mi-a mai permis să joc”. Însă pasiunea pentru acest sport nu a fost uitată, aşa că peste ani a pus bazele unei fundaţii de fotbal în oraş împreună cu Sergiu Găman şi Doru Mihuţ. „Fiind prieten cu antrenorii am zis să facem o fundaţie pentru că nu mai erau nici juniori. Am avut sute de elevi înscrişi”, îşi mai aminteşte Dumitru Viezure. Chiar dacă a venit timpul să îşi ia rămas bun de la această meserie, administratorul spune că este bucuros că pleacă şi că în urma lui rămâne ceva frumos.

Vizualizări: 197

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: