Veterinarul din Drăguţeşti, preocupat de însămânţarea raselor de bovine

Daniel Bocean, tehnicianul veterinar al comunei Drăguţeşti, este un fermier în adevăratul sens al cuvântului. Deşi lucrează pentru localnici peste 8 ore pe zi, la sfârşitul programului găseşte puterea necesară pentru a-şi continua activitatea la ferma sa. Veterinarul se ocupă în permanenţă cu însămânţări artificiale şi creşte oi şi bovine de carne. Daniel Bocean spune că în următorii doi ani va avea rase pure foarte valoroase. Dacă vreţi să vedeţi cum arată viţei obţinuţi din diferite încrucişări urmăriţi sâmbătă, la Gorj Tv, emisiunea “Ora de agricultură” începând cu ora 10.00.

Daniel Bocean este tehnicianul veterinar al comunei Drăguţeşti şi de foarte mulţi ani se ocupă cu însămânţările artificiale. Specialist în zootehnie, acesta şi-a cumpărat propriile animale şi intenţionează să obţină rase pure foarte valoroase, axându-se în special pe bovinele de carne. Daniel Bocean a fost atras de animale încă din copilărie întrucât provine dintr-o familie de oieri din Tismana. Cu timpul şi-a perfectat studiile, testându-şi cunoştinţele pe animalele din gospodăria sa. “Mi-au plăcut animalele încă din copilărie. Am fost născut şi crescut la Tismana, iar părinţii, bunicii şi străbunicii mei s-au ocupat de creşterea ovinelor. Din anul 1975 am devenit tehnician veterinar şi mă ocup numai de zootehnie. Venind cu serviciul la Primăria Drăguţeşti, mi-am cumpărat pământ pe raza comunei şi mi-am dezvoltat o microfermă. În prezent am aproximativ 700 de ovine şi 33 de capete bovine. M-am axat pe bovinele de carne pe care le obţin din însămânţări artificiale”, a declarat Daniel Bocean.

Vacile de lapte, nerentabile

Daniel Bocean consideră că vacile de lapte sunt nerentabile. El spune că va continua să obţină viţei de rasă din însămânţări artificiale întrucât aceştia sunt foarte profitabili. “Vacile de lapte nu mai sunt rentabile. Trebuie să investeşti foarte mult în aparatele de muls, iar laptele este foarte ieftin. În schimb un viţei de rasă ajunge la un an cam la 300 de kilograme carcasă. Dat la abator cu 10-15 lei/kilogram, face în jur de 30-35 de milioane de lei vechi. Vacile mi le însămânţez eu după ce le consult. Nu mi s-a întâmplat niciodată să dau greş nici la mine şi nici la oameni. În cazul în care observ că vaca are vreo boală uterină ce nu poate fi tratată îi sfătuiesc pe cetăţeni să o valorifice la abator”, a mai precizat Daniel Bocean. Tehnicianul veterinar la comunei Drăguţeşti spune că pentru o însămânţare artificială oamenii plătesc aproximativ 40 lei, iar rasele pure se obţin la al treilea an de însămânţare.

Am 17 viţei care provin din rasele Albastru Belgian şi Limousine şi 17 vaci din rasele Bălţata Românească şi Metis Brună. Cel mai valoros exemplar al meu ajunge la aproximativ 45- 50 de milioane de lei vechi”

 Daniel Bocean.

Vizualizări: 590

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: