Biserică restaurată cu fonduri europene

Biserica „Sfântul Nicolae” din comuna gorjeană Glogova a intrat într-un amplu proces de restaurare. Clădirea este monument istoric şi va fi recondiţionată cu fonduri europene. Investiţia se ridică la peste 6 milioane de lei. Parohia şi comunitatea locală vor contribui pentru refacerea lăcaşului de cult.

Biserica „Sfântul Nicolae” face parte din ansamblul Glogoveanu. Lăcaşul de cult, monument istoric, a fost ridicat în anul 1764. Mitropolia Olteniei, cu sprijinul autorităţilor locale, a obţinut finanţare prin Programul Operaţional Regional (POR), pentru restaurarea bisericii. „S-a obţinut prin contractul de finanţare semnat în acest an suma de 6.197.326 lei, bani europeni, din care trebuie asigurată o cofinanţare de 2% de către parohia şi comunitatea locală din Glogova. Va contribui primăria, din donaţii, din ce se încasează la biserică. Era nevoie de o intervenţie deoarece, pe lângă valoarea pe care o are acest monument istoric, ajunsese într-o stare avansată de degradare. Pentru acest lucru vreau să-i mulţumesc Înalt Prea Sfinţitului Irineu, sprijinindu-ne pe toată durata de implementare a acestui proiect”, a declarat Gheorghe Alpredi, primarul comunei Glogova.

Lucrările au demarat în luna august a acestui an, astfel că este şantier la Biserica „Sfântul Nicolae”. În prezent, se execută lucrări de consolidare şi de refacere a picturii lăcaşului de cult. Proiectul se va întinde pe circa 3 ani, însă autorităţile locale speră ca investiţia să fie finalizată cât mai repede.

Centru de informare turistică

Conform autorităţilor locale, investiţia prevede şi înfiinţarea unui centru de informare turistică. „Se vor face lucrări de consolidare, restaurarea picturii, înfiinţarea unui centru de infirmare turistică şi amenajarea împrejmuirii şi a unui parc cu alei şi mobilier. Acest centru va fi realizat lângă biserica monument istoric. Casa parohială va fi transformată în acest centru de informare. Se va angaja cel puţin o persoană care să fie ghid, pentru că acolo va fi o staţie cu un calculator care va transmite ce vorbeşte ghidul în nouă limbi de circulaţie internaţională. Traduce în cască tot ce comunică ghidul”, a mai spus primarul comunei Glogova.

Autorităţile locale din Glogova şi-au propus să redea strălucirea de odinioară şi Casei Glogovenilor, aflată în imediata apropiere a bisericii.

În această toamnă, primăria a depus la Ministerul Culturii o notă de fundamentare în vederea obţinerii de finanţare pentru restaurarea imobilului. Pentru a pune în valoare ansamblul, administraţia locală are nevoie de 8 milioane de lei.

Vizualizări: 874

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: