Boza, despre protestul anunţat de Filip: Este de neînţeles

Preşedintele Directoratului Complexului Energetic Oltenia, Sorin Boza, a comentat la un post de televiziune anunţul primarului din Rovinari, Robert Filip, cu privire la organizarea unui amplu protest pe 31 august. Filip este convins că mii de oameni îşi vor arăta nemulţumirea cu privire la faptul că vechiul depozit de cărbune, care nu are aviz de mediu, va fi redeschis. Boza spune că decizia va fi a guvernului, dar i se pare de neînţeles atitudinea lui Filip, câtă vreme oraşul Rovinari depinde de activitatea CE Oltenia.

Filip a anunţat protestul, dar în acelaşi timp a cerut să i se explice de ce noul depozit nu este gata. Boza i-a dat un răspuns prin intermediul unei emisiuni la Tele 3. „Amenajarea noului depozit de la Roşia, care va corespunde tuturor normelor de mediu, va fi finalizată la începutul anului viitor. Noi am făcut toţi paşii legali necesari, însă executarea lucrărilor a fost îngreunată de doi mari factori externi. Primul a fost că am renunţat la amplasamentul iniţial, din cauza blocajelor intervenite în negocierile cu proprietarii de terenuri şi repoziţionarea acestuia pe un alt teren. În al doilea rând, au fost întârzieri în derularea procedurilor de achiziţie a lucrărilor şi echipamentelor necesare, din cauza contestaţiilor”, a spus Sorin Boza.

 „Nici la vechiul depozit nu au fost depăşite limitele de praf”

Managerul CE Oltenia a explicat că decizia de redeschidere a depozitului de la Roşia va fi luată de guvern, nu de companie. „Redeschiderea vechiului depozit este o necesitate din motive care ţin de siguranţa energetică naţională, care a precizat că decizia este luată de guvern”, a spus Boza.

Filip se aşteaptă la o participare a 5.000 - 7.000 de rovinăreni, ceea ce înseamnă jumătate din populaţia oraşului. Sorin Boza le-a transmis că Rovinari trăieşte de pe urma activităţii CEO. „80% din populaţia Rovinari depinde direct sau indirect de locurile de muncă ale salariaţilor Complexului Energetic Oltenia. Suma plătită de Complexul Energetic Oltenia pentru taxele şi impozitele locale datorate reprezintă aproape 70% din veniturile curente ale acestui oraş. Pentru mine este de neînţeles poziţia conducătorului administrativ al acestei comunităţi de a iniţia protest împotriva acţiunilor CE Oltenia, care respectă până la urmă hotărârile de guvern emise în scopul menţinerii siguranţei naţionale”, a spus Boza la Tele3.

CE Oltenia îşi manifestă toată disponibilitatea pentru dialog, pentru a clarifica toate aspectele, a mai spus managerul, adăugând că poluarea de la vechiul depozit este în limite legale. „Nici la vechiul depozit nu au fost depăşite limitele de praf prevăzute de legislaţia în vigoare. Pentru a evita zgomotul, am retras concasorul din linia de depozitare”, a spus Boza.

PROVOCARE

Robert Filip a spus despre factorii de decizie din CEO că sunt incompetenţi şi că au impresia că îşi pot bate joc de un oraş întreg. „Îl aştept pe domnul Boza la protest, să le explice celor 5.000, 6.000 sau 7.000 de oameni care vor fi acolo, cum m-a minţit anul trecut de faţă cu fostul ministru Petcu şi cum îşi bate joc de un oraş întreg”, a spus Filip. „Voi vedea la momentul respectiv dacă o să particip”, a replicat Boza.

Vizualizări: 2,598

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Economie:

Citește și: