Brăduți de 800 lei bucata, furați de „Al Capone” și gașca sa din Runcu

„Scump, domnule, scump!”, asta spun în cor patru tineri din Runcu trimiși în judecată de procurorii Parchetului de pe lângă Judecătoria Târgu Jiu pentru că în iarna anului trecut, de sărbători, au furat vreo 26 de brăduți pe care acum trebuie să îi plătească de parcă ar fi faimosul brad din centrul municipiului Târgu Jiu.

Ionuț Gabriel Hocan, Matei Gheorghe Hajaș, Constantin Sârbu și Ilie Valeriu Popescu sunt tinerii care la începutul lunii decembrie a anului trecut stăteau într-o cârciumă din satul lor și își făceau planuri despre cum să facă rost de un ban pentru sărbătorile care se apropiau.

Conform rechizitoriului întocmit de anchetatori, aceștia s-au gândit că pot face rost de bani dacă vând brazi de Crăciun și cum în comună exista o plantație privată s-au pus de acord și au dat atacul. După ce au tăiat 26 de brăduți, au început să îi vândă prin localitate, dar nu au găsit suficienți mușterii, așa că o parte din marfă a fost abandonată.

Dispariția brazilor a fost sesizată la Poliție de proprietarul pepinierei, iar oamenii legii au găsit până la urmă și pomii de Crăciun care fuseseră aruncați la marginea localității pentru că nu fuseseră vânduți. La cercetări, cei patru tineri au recunoscut faptele și la fel au procedat și marți la procesul în care sunt inculpați. Unul dintre ei a reușit să îl „binedispună” pe judecătorul de caz, după ce a venit în sala de judecată îmbrăcat doar la tricou cu mânecă scurtă, pe tricou fiind scris în engleză „Al Capone, regele Mafiei”.

Inculpatul a pledat vinovat în fața magistratului, la fel ca și colegii săi de dosar, toți având însă o problemă pentru că judecătorii le impută fiecare brăduț în parte la un preț ce trece de 800 de lei bucata.

„Poate aveau și beculețele în ei”, a remarcat, ironic, judecătorul de caz, după ce tinerii i s-au plâns că nu pot fi de acord cu un asemenea preț în condițiile în care un astfel de brăduț nu s-a dat pe piață cu mai mult de 100 de lei. Nici măcar proprietarul pepinierei nu a cerut despăgubiri mai mari de 3.000 de lei, doar procurorii făcând calculul în funcție de prețul cu care se vinde metrul cub de lemn de brad, de parcă hoții luaseră brăduții să îi folosească la acoperișul vreunei vile.

Direcția Silvică Târgu Jiu ar trebui să clarifice lucrurile pentru că instanța a decis să ceară un punct de vedere de la aceasta cu privire la prețul de vânzare al brazilor de Crăciun pe piața liberă. Inculpații trimiși în judecată au menționat că sunt gata să facă muncă voluntară și să planteze brazii în pădure în locul celor tăiați, numai să fie iertați. Magistratul de caz le-a menționat însă că poate păgubitul are pretenția ca brazii să fie replantați de persoane cu calificare și poate ei nu au specializarea de rigoare, „Al Capone” zâmbind îndelung la remarca respectivă.

Vizualizări: 3,575

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Justiție:

Citește și: