”Bunicii Comunității”, un proiect de succes la Peștișani

Bătrânii din localitatea gorjeană Peștișani sunt în atenția autorităților. În cadrul unui proiect european ”Bunicii Comunității”, autoritățile au inclus peste 100 de persoane vârstnice vulnerabile.

Nu mai puțin de 170 de bătrâni fac parte din acest proiect. Este vorba despre persoane care au rămas singure, oameni care au rămas fără familie după ce odraslele au plecat peste hotare și au nevoie să nu se simtă ai nimănui. Primarul din Peștișani, Cosmin Pigui, spune că beneficiarii au peste 65 de ani, iar bătrânii beneficiază de consiliere psihologică, dar și de alte beneficii.

”Avem un grup țintă de 170 de persoane vulnerabile, bătrâni care au cel puțin peste 65 de ani. Mai exact, este vorba despre cei care locuiesc singuri, fără familie. Foarte mulți dintre beneficiari își au copiii în străinătate și nu are cine să aibă grijă de ei. Personalul angajat pe acest proiect și care este plătit din fondurile europene se ocupă de consilierea psihologică, de întreținerea bătrânilor și de rezolvarea problemelor cotidiene ale acestora. Îi sprijin cu orice este nevoie”, a spus primarul din Peștișani, la Târgu Jiu Tv.

Luni seara, proiectul a împlinit un an de la punerea în aplicare, iar bătrânii au avut parte de surprize: ”Proiectul este pe o perioadă de 3 ani. Aseară s-a împlinit un an. Noi trebuie să îi ținem ocupați, să facem diferite activități cu ei. În pandemie nu au avut voie să plece de acasă așa mult, iar pentru a-i ține ocupați, le-am dus diferite materiale pentru  țesut sau sculptat”, a mai spus Pigui.

Zece persoane sunt angajate în acest proiect și stau la dispoziția celo care vin la Centrul de Zi din Brădiceni: ”La centru vin mai multe persoane, nu doar cei vulnerabili. Merg și socializează, mai joacă un șah sau table. Avem și internet gratuit pentru cei care vor să-l folosească. De asemenea, avem și bătrâni voluntari care vin să sprijine. Avem și excursii pentru ei, dar eu le-am amânat în această pandemie”, a mai afirmat primarul.

Cosmin Pigui spune că nu se va opri aici, având în perioada următoare un alt proiect similar, iar beneficiarii nu vor avea limită de vârstă.

Vizualizări: 1,100

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Timp liber:

Citește și: