Burgerii din carne de vită wagyu, cei mai gustoși: care este povestea lor?

Burgerul este una dintre cele mai internaționale gustări și, poate din acest motiv, una dintre cele mai populare. Unii oameni fac chiar legătura între originea hamburgerului și Imperiul Roman, dar, în realitate, invenția trebuie atribuită americanilor. Imigranții germani au fost cei care au adus în America friptura de vită tocată pe care o preparau la Hamburg și acolo a luat forma actuală, devenind una dintre emblemele gastronomice prin excelență ale "stilului de viață american" și, desigur, ale globalizării.

În 1921, în Wichita (Kansas) s-a deschis restaurantul White Castle, care a devenit în scurt timp primul lanț de fast-food specializat în hamburgeri. Deși există multe dezbateri în acest sens, bucătarul său, Walter A. Anderson, este considerat în general inventatorul chiflei pentru hamburger și, ca atare, părintele hamburgerului așa cum îl cunoaștem astăzi.

Acum, un secol mai târziu, în plin boom al hamburgerilor "gourmet", este ușor să uităm că acest sandviș este întruchiparea fast-food-ului. "Să gătești burgeri nu este o glumă", spune bucătarul newyorkez Mark Lapico în The Wall Street Journal. "Carnea trebuie să fie crocantă la exterior și suculentă în interior. Prepararea unui burger medium-rare este de fapt un bun test pentru abilitățile unui tânăr bucătar".

Atunci când alegeți carnea, există o regulă clară de urmat: ideal ar fi ca aceasta să fie alcătuită din 70-80% proteine și 20-30% grăsimi. Acest lucru este important, deoarece carnea cu puțină grăsime este prea uscată.

Carnea de vită Wagyu este considerată a fi cea mai bună carne de vită din lume. Calitatea sa foarte ridicată este definită de o serie de parametri, dintre care cei mai importanți sunt nivelul de grăsime infiltrată și calitatea grăsimii.

Proporția de grăsime din carne îi conferă acesteia gust și textură. Mai mult, contrar a ceea ce s-ar putea presupune, consumul acestei grăsimi nu prezintă un risc pentru sănătate, dimpotrivă, grăsimea este compusă din acizi grași nesaturați: linolenic -omega-3-, linoleic -omega-6- și oleic -omega-9- care ajută la reglarea nivelului de colesterol din sânge.

Calitatea finală a cărnii de vită Wagyu poate fi certificată numai după ce animalul a fost sacrificat, deoarece depinde de nivelul de marmorare. Cu cât proporția de grăsime infiltrată este mai mare, cu atât piesa va fi mai apreciată, deoarece va fi mai suculentă și mai rafinată.

Ce este un burger wagyu?

Un burger Wagyu este făcut din carne de vită Wagyu. Carnea de vită Wagyu este disponibilă și clasificată.

Wagyu este o rasă de carne de vită crescută în Japonia și este aceeași rasă din care se produce prețioasa carne de vită Kobe. Modul în care sunt crescute vacile și hrana pe care o consumă vor determina calitatea clasificată a cărnii fiecărui animal.

Rasa wagyu, cu multe secole de istorie, este originară din Japoni. Se crede că a ajuns în Țara Soarelui Răsare în secolul al II-lea d.Hr. din zona care astăzi este Turcia.

Timp de secole, religia budistă a interzis consumul de carne de vită în Japonia, astfel încât wagyu au fost folosite doar pentru muncile agricole și pentru transport. Prin urmare, au suferit puține modificări genetice prin încrucișări cu alte rase. Ele erau considerate chiar animale de companie și, prin urmare, erau tratate de familii ca un membru al familiei. Abia în secolul al XVIII-lea, japonezii au început să includă Wagyu în dieta lor și au descoperit calitatea cărnii lor.

Kobe, un oraș portuar din sudul Japoniei, dă numele acestor vite wagyu crescute la nivel local. Berea și sake-ul fac parte din dieta lor, iar pentru a frăgezi carnea primesc și masaje.

Carnea este bogată în grăsimi uleioase și nesaturate, adică conține puțin colesterol. Aspectul cărnii este marmorat datorită grăsimii infiltrate în mușchi și se caracterizează prin savoarea și suculența mare. Prețul este ridicat, dar chiar dacă este doar o dată în viață, trebuie să o încercați.

Rețeta de burgeri din carne de vită Kobe sau Wagyu

Se amestecă carnea tocată cu ceapa verde și usturoiul tocate, un vârf de cuțit de arpagic tocat, un vârf de cuțit de sare și un vârf de cuțit de piper. Se frământă bine și se formează chiflele.

Se gătește scurt într-o tigaie (maxim 4 minute pe fiecare parte) cu o lingură de ulei și se servește.

Hamburgerul mare este servit pe o chiflă de hamburger cu câteva frunze de salată și felii de roșii cherry, iar hamburgerii mici pe feliile de pâine (cu cimbru, susan și șofran) și pe tuile de brânză.

La final, pentru a le da o notă mai orientală, stropim burgerii cu câteva picături de sos de soia (de preferință japonez).

Vizualizări: 1,104

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Bucătărie:

Citește și: