Bursă pentru absolvenţi, puţini doritori. „Nu sunt interesaţi să lucreze”

Puţini tineri sunt interesaţi să aibă o slujbă, chiar dacă special pentru ei autorităţile au organizat la sfârşitul săptămânii o bursă la care au fost prezentate peste 600 de locuri de muncă. Mulţi dintre angajatorii veniţi aici au plecat dezamăgiţi spre casă, chiar dacă la finalul zilei unul din doi participanţi era selectat la un interviu în vederea unei posibile angajări. Patronii spun că, în aceste condiţii, singura speranţă pe care o mai au pentru a rezista pe piaţă este să aducă muncitori din străinătate, aşa cum s-a întâmplat la ferma de păsări de la Târgu Jiu.

Angajatorii au avut la bursa absolvenţilor peste 600 de locuri de muncă vacante, dar prin faţa lor s-au perindat doar vreo 400 de tineri, dintre care jumătate au primit invitaţia să se prezinte la interviu pentru o posibilă angajare. Din rândul norocoşilor, al celor care şi-au găsit deja un loc de muncă pe loc, au fost doar 12 persoane.

Angajatorii au plecat mult mai dezamăgiţi de la acţiunea respectivă decât tinerii care s-au întors acasă fără o slujbă, deşi aveau de unde alege. „Stăm şi nu vrea nimeni să ocupe posturile pe care le oferim. Eu am o firmă de contabilitate, iar acum două zile tocmai mi-a mai plecat un angajat, fără un motiv anume. Nu mai vine nimeni şi singura idee pe care o am ca să nu închid firma este să caut un contabil în străinătate pe care să îl aduc aici. E problema cu salariul, că legea ne obligă să îl plătim cu media brutului pe economie, pe când românii pot fi plătiţi cu salariul minim. Am văzut că deja au apărut nepalezii”, a spus administratorul unei firme de contabilitate.

Salvarea vine de la străini

În preajma sa era patronul unei firme de construcţii, care mărturiseşte că are deja destul de mult timp de când nu mai găseşte faianţari, zidari sau chiar necalificaţi. Toată lumea a plecat în străinătate şi la fel stau lucrurile şi în domeniul hotelier. Resimte din plin lucrul acesta şi Constantin Pănescu, şeful cabanierilor de la Rânca. Până vara aceasta, la pensiunea sa au mai lucrat tineri din Republica Moldova, dar acum şi aceştia sunt tot mai greu de adus. „Cred că o să ajungem să aducem pakistanezi, pentru că moldovenii deja nu mai vor să vină. Au început companiile să investească şi la ei, au salarii de 250 de euro şi pentru încă vreo 200 de euro cât ar primi în plus în România preferă să rămână la ei acasă. Deci de acum încolo nu ne mai putem baza nici pe ei, iar salariile pe care le oferim noi nu sunt deloc mici. E adevărat că pornesc de la minimul pe economie, dar un bucătar bun poate ajunge la 1.000 de euro. Nu îl găsim însă, din păcate”, spune Pănescu.

Nici măcar operatori la call-center, tinerii absolvenţi nu sunt interesaţi să lucreze. O firmă care are punct de lucru în Târgu Jiu şi angajează lunar până la 60 de persoane a căutat în zadar salariaţi la bursa pentru absolvenţi. „Cel puţin 20 de locuri de muncă sunt lunar la noi şi ajungem chiar şi la 60, pentru că suntem într-o continuă dezvoltare. Avem firme cărora le oferim servicii de call-center, iar angajaţii beneficiază de instruirea noastră pentru a putea lucra în acest domeniu. Tinerii aleg însă să meargă în oraşe mai mari sau în străinătate, iar aici piaţa forţei de muncă este una foarte slabă. Avem trei persoane care şi-au manifestat interesul după o oră de la deschiderea bursei”, a declarat reprezentanta unei firme.

Dezinteres

Mulţi dintre tinerii veniţi la bursă erau prezenţi aici pentru că trebuiau să îşi vizeze la zi carnetul de şomer. Când întrebau de vreun eventual loc de muncă şi aflau că trebuie să aibă şi o minimă pregătire pentru un domeniu anume sau că vor face nişte cursuri pentru a face faţă cerinţelor postului, tinerii plecau repede spre un alt angajator, unde aflau tot cam aceleaşi lucruri. Când mai auzeau că pentru început vor fi plătiţi şi cu minimul pe economie, dezinteresul din partea lor era şi mai mare. Iar pentru angajatori dezamăgirea era direct proporţională. „Nu ştiu dacă se mai justifică o asemenea bursă, o astfel de acţiune, pentru că doar să vină să ne vadă, fără să fie interesaţi să lucreze, nu mi se pare normal să ne pierdem noi timpul pe aici pentru ei”, a spus unul dintre angajatori.

ŞANSĂ

Romeo Chiriac, şeful AJOFM Gorj, a comunicat însă că anul trecut 80 de tineri şi-au găsit un loc de muncă după interviurile pe care le-au susţinut, aceasta fiind o şansă pe care, altfel, poate nu ar fi avut-o şi ar fi îngroşat şi azi rândurile şomerilor din judeţ.

Vizualizări: 861

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: