Câţi gorjeni şi-au cumpărat vechime în muncă

Gorjenii care vor să îşi cumpere vechimea în muncă de la Casa Judeţeană de Pensii Gorj mai au la dispoziţie două luni şi jumătate. Până la 15 octombrie au fost încheiate 413 contracte pentru cumpărarea de vechime în muncă. Aceştia au achitat pentru anii de vechime cumpăraţi suma de 2.121.267 de lei.

Cei care vor să îşi cumpere vechime în muncă trebuie să fie persoane care nu au fost asigurate în ultimii cinci ani, nu au vârsta de pensionare, dar nici loc de muncă. Termenul până la care îşi pot cumpăra cel mult cinci ani de vechie este de 31 decembrie 2018. Vechimea se poate cumpăra pentru lunile nemuncite din perioada noiembrie 2011 - octombrie 2016. Perioadele pentru care se achită CAS se consideră stagiu de cotizare în sistemul public de pensii.

Venitul asigurat pentru care se plăteşte contribuţia retroactivă nu poate fi mai mic decât salariul de bază minim brut, corespunzător fiecărei luni din perioada pentru care se solicită asigurarea în sistemul public. Există şi o limită maximă, venitul asigurat putând fi echivalent cu cinci salarii medii brute. (A.A.)

Vizualizări: 2,206

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: