Mesaje speciale pe „zebre”. Pietonii le ignoră!

Traversarea unei străzi prin loc nemarcat sau chiar prin loc marcat, dar fără pic de atenţie, reprezintă una din cauzele principale ale accidentelor rutiere, în Gorj fiind începută de joi o campanie menită să îi facă pe pietoni mult mai responsabili atunci când vor să schimbe trotuarul. Pe dungile albe de la „zebre” au fost inscripţionate mesaje speciale de către poliţişti şi drumari, dar chiar şi aşa oamenii rămân în continuare mult mai preocupaţi să discute la telefon şi să traverseze pe roşu ori să treacă strada pe unde le vine lor bine.

Campania de inscripţionare a mesajelor preventive în zona trecerilor de pietoni a început dis-de-dimineaţă la Drăguţeşti, în zona primăriei din localitate. Unul dintre mesajele drumarilor este „Nu alerga”, dar primarul Ion Popescu spune că la viteza cu care circulă maşinile pietonilor nu le mai rămâne altă variantă decât să alerge pur şi simplu. Elevii care traversează strada pe zebra marcată în dreptul şcolii din localitate au nevoie de multă atenţie pentru a nu fi expuşi pericolelor, primarul cerând să i se dea voie să monteze acolo relantoare de viteză. Acesta spune că, altfel, copiilor, dar şi oricărui alt pieton, nu le mai rămâne decât să alerge chiar şi când traversează prin loc special amenajat.

Neatenţi sau ignoranţi

„Fii ochi şi urechi / Scoate-ţi căştile”, „Ţine copilul de mână”, „Asigură-te în stânga şi în dreapta”, sunt doar câteva dintre exemplele de mesaje pe care drumarii şi poliţiştii le-au „postat” nu în mediul on-line, pe reţelele de socializare, ci direct în stradă, pe acolo pe unde pietonii traversează de multe ori complet aiurea.

Chiar şi când sunt pe zebră, iar semaforul arată roşu pentru pietoni se găsesc persoane care, prinse cu discuţiile de la telefon, traversează strada fără să se întrebe de ce restul lumii aşteaptă să vină culoarea verde. S-a întâmplat la Târgu Jiu la scurt timp după ce echipajele formate din poliţişti şi drumari au plecat de la trecerea din zona Porţii Sărutului. O doamnă prinsă într-o convorbire telefonică pe care o purta cu o prietenă a trecut strada fiind evitat un accident în ultimul moment doar pentru că şoferii au fost mai atenţi decât pietonul respectiv. Altfel, orice şofer care ar fi lovit-o pe femeie s-ar fi ales cu dosar penal pentru vătămare corporală din culpă şi ar fi trebuit vreo câţiva ani de acum încolo să explice peste tot că nu este vina lui pentru cele întâmplate.

„Nu pot fără telefon. Eu îl folosesc şi când sunt la volan şi când merg la film. Sunt şi şofer şi pieton, dar până acum nu am avut probleme şi cred că nu voi avea nici de acum încolo”, a spus un alt gorjean.

Cristi Tudor, din partea Secţiei Drumurilor Naţionale Târgu Jiu, cel care a iniţiat campania respectivă, spune însă că pietonii trebuie să conştientizeze că au şi obligaţii, nu doar drepturi şi că depinde şi de ei dacă sunt sau nu implicaţi într-un nedorit accident rutier. „Nu trebuie să alerge, nu trebuie să fie atenţi la telefon, iar părinţii trebuie să îşi ţină copiii de mână. Bicicliştii, de asemenea, trebuie să coboare de pe bicicletă, sunt multe reguli care trebuie respectate la o simplă traversare a străzii”, a explicat Tudor.

Vizualizări: 702

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: