Bursă privată de gaze la Târgu Jiu

Gorjul va avea în curând prima platformă bursieră privată de tranzacţionare a gazelor, dar fără ca realizarea ei să fie meritul vreunui politician care să se poată lăuda cu ea ulterior. De fapt, un politician tot este implicat în afacerea respectivă, dar este vorba despre fostul deputat Mugurel Surupăceanu, cel care a gândit această afacere strict privată.

Prin intermediul uneia dintre firmele sale, Surupăceanu a obţinut de la Autoritatea Naţională de Reglementare a Energiei licenţa de organizare a unei pieţe centralizate de gaze, licenţă care, până acum, nu a mai fost acordată niciunde în România vreunei firme private.

Bursa de gaze, aşa cum va fi cunoscută afacerea respectivă după ce va deveni operaţională, va intermedia într-un cadru organizat şi reglementat contractele de vânzare-cumpărare, cu livrare fizică, a gazelor naturale. Producătorii, furnizorii şi marii consumatori de gaze naturale vor fi participanţi la această bursă, ei având obligaţia impusă de legislaţia în vigoare de a tranzacţiona cel puţin jumătate din cantităţile de gaze naturale livrate pe piaţă. Singurul loc în care se putea face acest lucru până acum era Bursa Română de Mărfuri, dar de acum încolo va avea un concurent privat, aceasta având în structura sa peste 100 de acţionari, respectiv companii private şi de stat şi bănci.

Bursa gândită de Surupăceanu va fi denumită E-GAS, funcţionarea acesteia la Târgu Jiu urmând să fie avantajoasă pentru municipiu. Afacerea respectivă va avea angajaţi din Gorj, iar taxele şi impozitele se vor plăti aici. În plus, jucătorii de pe piaţa gazelor vor trebui să fie prezenţi şi ei la Târgu Jiu, bursa fostului deputat având posibilitatea ca în următorii ani să se extindă şi în alte domenii.

Condiţiile de înfiinţare a unei astfel de burse nu sunt deloc unele simple, legislaţia impunând unui operator care porneşte o astfel de afacere să aibă un capital de cel puţin 1 milion de euro, dar şi personal calificat şi experimentat în domeniul respectiv. Activitatea unei burse de gaze este foarte atent monitorizată şi controlată de ANRE fiindcă impactul unei burse de gaze este major în economie întrucât se pot tranzacţiona miliarde de metri cubi de gaze naturale atât pentru economia naţională, cât şi pentru întreaga populaţie.

Are licenţa ANRE

ANRE a emis licenţa de operare pentru firma lui Surupăceanu pe 13 iunie 2018, organizarea bursei private fiind în faza de consultare publică, fază în care producătorii şi furnizorii de pe piaţă îşi pot prezenta opiniile cu privire la regulamentul de funcţionare şi organizare. Apoi, în circa două luni, regulamentul va primi avizul final al ANRE şi, cel mai probabil, la începutul toamnei, bursa ar putea deveni funcţională la Târgu Jiu.

Până acum, Surupăceanu a reuşit să aducă în Gorj doi investitori străini în domeniul energiei solare, parcurile fotovoltaice ale acestora valorând milioane de euro. De menţionat că Surupăceanu mai deţine în proporţie de 100% si Qia Energy, singurul furnizor privat de energie electrică din Oltenia, pe care l-a preluat de la sora sa la finalul anului 2012, după demisia din Parlament şi din PSD.

Sub conducerea lui Surupăceanu, Qia Energy a reuşit să crească cifra de afaceri de circa 200 de ori, de la 160.000 lei în anul 2012 la peste 32.000.000 lei în anul 2017, înregistrând şi un profit spectaculos în anul 2017 de peste 4.600.000 lei, conform situaţiilor financiare afişate pe site-ul Ministerului de Finanţe.

„Cerem să fim lăsaţi să investim”

Contactat de redacţia noastră pentru un punct de vedere, Surupăceanu nu a dorit să dea prea multe detalii, menţionând doar că este preocupat să contribuie la dezvoltarea afacerilor sale şi a judeţului Gorj: „În paralel cu Qia Energy sunt preocupat să să clădesc cea mai mare bursă privată de tranzacţii comerciale din România. Dacă vom fi lăsaţi să ne desfăşurăm activitatea aici, în Gorj, vom putea să ajutăm acest judeţ fiindcă avem planuri mari pentru următorii 10-15 ani. Nu cerem nimic autorităţilor, decât să fim lăsaţi să investim şi să muncim liniştiţi pentru noi şi pentru acest judeţ”, afirmă fostul politician.

Vizualizări: 1,411

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Economie:

Citește și: