Bustul sexy al Arethiei Tătărăscu, în presa din toată lumea

Decizia autorităţilor române de a da jos de pe soclu bustul Arethiei Tătărăscu din Târgu Jiu, din cauza sânilor prea mari, a fost subiect de ştire în marile publicaţii ale lumii. The Huffington Post şi The Independent sunt doar două dintre publicaţiile care au scris despre bustul „fostei prime doamne”.

"«Sâni prea mari» pentru bustul fostei prime doamne a României Arethia Tatarescu, afirmă Ministerul Culturii", este titlul unui articol din The Huffington Post. "«Un bust sculptat pentru a o comemora pe soţia unui preşedinte al României trebuie refăcut pentru că sânii acesteia sunt prea mari», a afirmat Ministerul Culturii din această ţară. (...) Pompiliu Ciolacu, şeful Direcţiei de Cultură şi Patrimoniu al Consiliului Local (Gorj, n.r.), a declarat: «Din punct de vedere artistic este exagerat şi nu prezintă adevărata imagine a persoanei». Radu Boroianu, secretar de stat în Ministerul Culturii, a decis ca această sculptură să fie dată jos de pe soclu şi refăcută de artistul local Paul Popescu. Consiliul Judeţean Gorj a plătit pe această operă peste 4.000 de lire sterline", se arată în articolul publicat pe ediţia britanică a site-ului The Huffington Post, reprodus de Mediafax.

Mărimea sânilor, o chestiune de gust

Pe de altă parte, publicaţia britanică The Independent prezintă situaţia şi scrie că "Paul Popescu a refuzat cererea şi a spus că, «în artă, mărimea sânilor este o chestiune de gust». El a afirmat: «Ministrul Boroianu consideră această sculptură este prea sexy din cauză că sânii sunt prea mari. Nu cred că sânii sunt prea mici, nu cred că sânii sunt prea mari. Consider că sunt aşa cum trebuie»".

Totuşi, cele două articole din The Huffington Post şi The Independent conţin câteva greşeli, printre care faptul că Arethia Tătărăscu nu a fost soţia unui preşedinte al României, ci a unui premier. De asemenea, Ministerul român al Culturii nu a invocat drept motiv pentru înlăturarea bustului Arethiei Tătărăscu mărimea sânilor acesteia, ci faptul că lucrarea a fost amplasată ilegal.

Nu numai bustul Arethiei Tătărăscu, ci şi cele ale lui Gheorghe Tătărăscu şi regizorului Sergiu Nicolaescu trebuie îndepărtate de pe soclurile lor, amplasate în Târgu-Jiu. Potrivit unui răspuns al Ministerului Culturii, primit pe 14 aprilie la solicitarea Mediafax, aceste trei busturi au fost amplasate ilegal în Târgu-Jiu şi "reprezintă în mod inadecvat şi lipsit de valoare artistică" personalităţi importante ale istoriei României.

ARTIST

Busturile sunt amplasate într-un parc care poartă numele Arethiei Tătărăscu, lucrarea dedicată acesteia fiind inaugurată în toamna anului trecut, la doi ani după ce fusese inaugurat cel dedicat lui Gheorghe Tătărăscu. Ambele lucrări au fost realizate de artistul plastic Paul Popescu din Târgu-Jiu, unul dintre cei care au criticat anul trecut modul în care a fost realizată restaurarea Porţii Sărutului.

ISTORIE

Arethia Tătărăscu a trăit între 1889 şi 1968, fiind preşedintă a Ligii Naţionale a Femeilor Gorjene. Ea l-a invitat pe Constantin Brâncuşi să realizeze la Târgu-Jiu Ansamblul Monumental "Calea Eroilor", ansamblu care include Coloana fără Sfârşit, Masa Tăcerii, Poarta Sărutului şi Aleea Scaunelor.

Vizualizări: 197

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: