Cabane închise din lipsă de personal. Hotelierii caută să angajeze din Asia sau Africa!

De Crăciun și Revelion, turiștii din Rânca ar putea fi întâmpinați de oameni din Africa sau Asia care să le pună masa ori să le facă ordine în camere. Mulți cabanieri din stațiune nu mai găsesc personal așa că au făcut cereri să angajeze oameni de peste mări și țări.

Degeaba merg cabanierii la bursele locurilor de muncă. Susțin că interesul șomerilor e aproape inexistent. Așa au ajuns mulți proprietari de pensiuni din stațiune să le țină închise. „Nu vin pentru că este distanţa foarte mare de oraşele apropiate, unde au familii, zona este izolată. Trei luni primăvara, trei luni toamna, se plictisesc. Eu am pensiunea închisă în prezent. Am stocul de lemne intact, cabana curată şi o păstrez pentru familie, pentru prieteni apropiaţi. N-avem cu cine munci ca să o ținem deschisă pentru turiști”, a declarat Tomiță Gavrilă, proprietarul unei case de vacanță de la Rânca.

Salariul în Rânca pornește de la 2.500 de lei, a mai spus Gavrilă: „Au fost cabanieri la bursele locurilor de muncă și degeaba. Nu au găsit oameni. Au venit doar să întrebe și au plecat. Nici nu au cerut vreun contact sau altă informație. Li se oferă cel puțin 2.500 de lei net plus trei mese pe zi și cazare, dar nu găsim. Și vă spun că mulți oameni din Craiova, de exemplu, nu câștigă atât în ziua de azi”.

Mulți hotelieri au făcut solicitări peste hotare. Caută personal în Asia ca să aibă cu cine munci când începe sezonul de iarnă la munte. „Avem nevoie de personal și la curăţenie, şi la bucătărie, şi de barman, ospătar, şi om la întreţinere, la cabană. În vară, am început să aplicăm pentru muncitori din afară, din Asia sau Africa. Aşteptăm să vină străini să lucreze la Rânca, de Crăciun pentru că asta e singura soluţie”, a spus Lucian Pănescu, administratorul unei pensiuni din Rânca.

Galerie foto



Vizualizări: 1,316

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Economie:

Citește și: