Cabanierii din Rânca vor un plan urbanistic general. „Sunt culori ca un curcubeu”

Autoritățile din Novaci și Baia de Fier trebuie să inventarieze construcțiile de la Rânca. În special, pe cele care au fost începute, dar neterminate. Temelii abandonate sau clădiri la roșu ori doar câteva ziduri. Toate nu fac decât să urâțească stațiunea și o confirmă și turiștii care ajung în cea mai căutată destinație turistică din Gorj. 

Ca să determine și autoritățile să se implice, dar și concesionarii să-și ducă planurile la bun sfârșit ori să renunțe la terenuri dacă nu pot să facă asta, prefectul județului Gorj a anunțat că va cere o inventariere a clădirilor începute, dar abandonate de mulți ani. 

Printre case de vacanță ridicate cu gust și care se integrează perfect în peisajul montan, aceste clădiri abandonate nu fac decât să știrbească din frumusețea celei mai înalte stațiuni din România. Prefectura nu are prea multe atribuții în acest sens, dar poate să medieze discuții cu edilii celor două localități care administrează stațiunea și să facă front comun pentru dezvoltarea acesteia și promovarea unui turism de calitate.

“Turismul nu e compatibil cu şantiere lăsate în paragină. O să solicităm o inventariere a construcţiilor atât Primăriei Novaci, cât și Primăriei Baia de Fier, autorizaţii de construcţie şi care şi-au depăşit termenul de cinci ani. După acest termen, autorităţile pot să crească cota de impozit, să amendeze nefinalizarea faţadelor clădirilor”, a spus prefectul de Gorj, Iulian Popescu.

Admit și cabanierii că unele clădiri strică aspectul stațiunii, dar fiecare a făcut după cum s-a priceput și după cum și-a permit. Aceștia cer un plan urbanistic care să fie valabil pentru toată Rânca. “Culori ca un curcubeu, fiecare cum s-a priceput, cum și-a permis. Fiecare cu culoarea lui, cu arhitectura lui. Cred că rezolvarea e un plan urbanistic general pentru toată zona Rânca”, a declarat Constantin Pănescu, liderul Asociației Concesionarilor din Rânca. 

De temelii abandonate ori clădiri la roșu care își caută cumpărători e plină Rânca. Multe vile au fost scoase la vânzare, dar clienți se găsesc greu. 

Galerie foto



Vizualizări: 1,360

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Administrație:

Citește și: