Cadrele militare în rezervă, imortalizate de Gheorghe Buşe

De mic imortalizează locurile şi momentele frumoase. Maiorul Gheorghe Buşe este din Polovragi şi la ora actuală este secretarul executiv al Uniunii Naţionale a Cadrelor Militare în Rezervă şi Retragere, filiala Gorj. Poate spune că a îmbogăţit colecţia de fotografii a filialei, fiind nedespărţit de aparatul de fotografiat. 

Din clasa a VIII-a, de când a câştigat primul aparat de fotografiat, a realizat mii de fotografii. „Pasiunea pentru fotografie o am din clasa a VIII-a. Atunci, la un concurs de cultură generală am câştigat un aparat de fotografiat tip Smena 8. În timp am mai schimbat aparatele foto, iar la ora actuală deţin o cameră foto digitală Sony. Cu ajutorul acesteia imortalizez toate acţiunile desfăşurate de filială. Cred că am făcut sute de poze pentru filială, care se păstrează în peste 20 de albume foto. Am adus un suflu nou în realizarea documentelor şi activităţilor organizaţiilor”, spune maiorul Gheorghe Buşe. După absolvirea Şcolii Generale din Polovragi s-a gândit că este potrivit pentru a îmbrăca haina militară, aşa că a susţinut examenul la Liceul Militar „Dimitrie Cantemir” din Breaza. Au urmat cursurile Şcolii Militare de Ofiţeri activi de Geniu din Râmnicu Vâlcea, unde a trecut prin tot felul de peripeţii. Primul său loc de muncă a fost în garnizoana Rovinari şi apoi la Brigada 4 Antiaeriană din Târgu-Jiu.

Cutremurul din ‘77, în pijamale

Maiorul îşi aminteşte cu emoţie de cutremurul din 4 martie 1977. „Aveam 20 de ani pe atunci şi eram la Şcoala Militară de Ofiţeri activi de Geniu din Râmnicu-Vâlcea. În acea seară eram la spălător, când am simţit cum se clatină clădirea. Când s-a produs cutremurul am văzut o flacără mare la Combinatul de la Govora şi am crezut că acolo s-a întâmplat ceva”, îşi aminteşte maiorul Gheorghe Buşe. La ordinul ofiţerului toţi au ieşit afară în pijamale şi abia după o jumătate de oră au fost lăsaţi să intre în dormitoare. „Pe la ora trei dimineaţa am fost însă alarmaţi şi ne-am echipat de luptă pentru interveni la înlăturarea efectelor acestei calamităţi, însă în Vâlcea nu a fost cazul”, mai povesteşte Gheorghe Buşe.

Gorjeni la datorie

Activitatea filialei a fost cuprinsă de Gheorghe Buşe şi într-o carte, „Gorjeni la datorie”. „Am ieşit la pensie în anul 2002 şi în anul 2004 m-am înscris la Uniunii Naţionale a Cadrelor Militare în Rezervă şi Retragere, filiala Gorj. Pentru activitatea desfăşurată ca ofiţer am fost decorat cu Medalia Meritul Militar clasa a III-a şi clasa a II-a şi cu Ordinul Meritul Militar clasa a III-a şi clasa a II-a. Împreună cu fratele meu, Nicolae Buşe, am realizat două volume ale monografiei Gorjeni la datorie, în care am evidenţiat întreaga activitate a filialei de la Gorj”, menţionează Gheorghe Buşe.

Vizualizări: 201

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: