Călinoiu, condamnare definitivă în procesul penal

La o jumătate de an după ce Judecătoria Târgu Jiu a dispus condamnarea cu suspendare a fostului președinte al Consiliului Județean Gorj, pentru fals în declaraţii în formă continuată, magistrații Curții de Apel Craiova au consfințit miercuri, 29 martie, verdictul dat pentru inculpatul Ion Călinoiu în octombrie anul trecut de colegii lor gorjeni.

Verdictul respectiv a fost contestat la vremea respectivă atât de fostul președinte, cât și de procurorii Parchetului de pe lângă Judecătoria Târgu Jiu, care considerau că se impune o pedeapsă mai aspră. Nu a fost cazul, au apreciat judecătorii din Craiova. „Respinge, ca nefondate, apelurile declarate de către Ministerul Public - Parchetul de pe lângă Judecătoria Tîrgu Jiu şi apelantul - inculpat Călinoiu Ion, împotriva s.p.2486/25 octombrie 2016 a Judecătoriei Tîrgu-Jiu. Menţine în întregime s.p.2486/25 octombrie 2016 a Judecătoriei Târgu-Jiu. În temeiul art.275 alin.2 C.p.p. obligă apelantul-inculpat la plata cheltuielilor judiciare avansate de stat în cuantum de 200 de lei. Definitivă”, a stabilit Curtea de Apel Craiova.

Pedeapsă!

Ce au decis în toamnă judecătorii Judecătoriei Târgu Jiu și a validat acum Curtea de Apel? „Stabileşte pedeapsa de 4 luni închisoare în sarcina inculpatului Călinoiu Ion, sub aspectul săvârşirii infracţiunii prevăzute şi pedepsite de art. 326 Codul penal cu aplicarea art.35 alin.1 C.p.. În baza art.83 alin.1 din Codul penal amână aplicarea pedepsei închisorii pe un termen de supraveghere stabilit în condiţiile art. 84 din Codul penal, de 2 ani de la data rămânerii definitive a prezentei hotărâri”, se arată în decizia instanței gorjene.

Obligaţiile lui Călinoiu

Ce va face Ion Călinoiu pe parcursul celor 2 ani se arată tot în sentința respectivă. „Pe durata termenului de supraveghere, inculpatul trebuie să respecte următoarele măsuri de supraveghere: a) să se prezinte la Serviciul de Probaţiune Gorj, la datele fixate de acesta; b) să primească vizitele consilierului de probaţiune desemnat cu supravegherea sa; c) să anunţe, în prealabil, schimbarea locuinţei şi orice deplasare care depăşeşte 5 zile, precum şi întoarcerea; d) să comunice schimbarea locului de muncă; e) să comunice informaţii şi documente de natură a permite controlul mijloacelor sale de existenţă”, se mai arată în decizia instanței.

Magistrații l-au obligat pe fostul președinte și la plata sumei de 1.400 lei cu titlu de cheltuieli judiciare avansate de stat. Ironia sorții face ca suma de 1.400 de lei să reprezinte exact cele două venituri pe care Călinoiu nu le-a menționat în declarațiile sale de avere și pe care le-a încasat ca urmare a prestării unor activități incompatibile cu funcția pe care a ocupat-o.

A vrut să acopere starea de incompatibilitate

Pe parcursul procesului, fostul președinte a menționat că sumele respective, de circa 600 lei și, respectiv, 800 lei, erau prea mici pentru a-și mai aminti de ele după câteva luni de la încasare pentru a le evidenția în declarațiile de avere. Procurorii și inspectorii de integritate au considerat însă că tocmai lipsa acestora sume din declarațiile de avere au arătat că fostul președinte a dorit să acopere starea de incompatibilitate în care s-a aflat în anii 2012 și 2013.

După Nicolae Mischie, Ion Călinoiu devine al doilea președinte al Consiliului Județean Gorj care suferă o condamnare penală pentru fapte săvârșite în timpul exercitării mandatului încredințat de gorjeni.

Vizualizări: 11,065

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Justiție:

Citește și: