Surupăceanu nu scapă de proces

Martorii care nu au dat declarații până acum în dosarul pe care fostul prefect și deputat Mugurel Surupăceanu îl are pe rolul Tribunalului Gorj vor fi audiați în această primăvară, deși unii dintre ei sperau să nu mai fie nevoiți să vină până la instanță. De circa o lună audierea acestora a fost oprită, după ce, la un prim termen, Surupăceanu s-a declarat împotriva modului în care era făcută audierea unui martor, iar apoi, la termenul anterior, avocata acestuia a invocat decizia Curții Constituționale cu privire la abuzul în serviciu, în speranța că procesul se va încheia la termenul de miercuri. Nu a fost însă să fie așa pentru că judecătorul Ioana Mălăescu a rămas să se pronunțe pe solicitarea respectivă abia după ce va încheia audierea martorilor, ceea ce duce la amânarea deznodământului în acest dosar.

Surupăceanu este acuzat de complicitate la instigare la abuz în serviciu, abuz pe care l-ar fi comis foști șefi ai Romsilva prin achiziționarea unui buldotanc de la o firmă ce i-a aparținut acestuia în trecut. În sentința finală de condamnare a foștilor directori Romsilva, judecătorii de la Înalta Curte de Casație și Justiție au menționat că inculpații au comis abuzul în serviciu încălcând reglementări interne ale regiei de stat, nu vreo lege sau ordonanță de guvern. Este exact diferența pe care o face și Curtea Constituțională și care a fost invocată de avocata lui Surupăceanu în dorința de a-și scăpa mai repede clientul de problemele judiciare. Cum instanța de la Târgu Jiu a stabilit că va da un răspuns la solicitarea respectivă după finalizarea cercetării judecătorești, așa cum ceruse, de fapt, și DNA, procesul lui Surupăceanu se mai prelungește cu câteva luni până la aflarea unui prim verdict. Sentința respectivă nu va fi definitivă, putând fi contestată.

La momentul acela instanța ar urma să dea un răspuns cu privire și la o altă cerere formulată de fostul deputat și avocații săi. Aceștia au invocat încă de la începutul procesului faptul că legea în baza căreia este acuzat Surupăceanu a fost votată la câteva săptămâni după comiterea presupuselor ilegalități și, ca urmare, punerea lui sub acuzare s-ar face retroactiv, ceea ce nu este legal. În urma deciziei luate miercuri de către instanță, la următorul termen, de la începutul lunii aprilie, procesul va continua cu audierea martorilor.

Vizualizări: 1,040

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Justiție:

Citește și: