Călinoiu MINTE că pierderile din bilanţul CEO nu există

Liderul social democrat Ion Călinoiu minte fără să clipească şi atunci când documentele îl contrazic. Deşi bilanţul Complexului Energetic Oltenia, devenit public, arată o pierdere de peste 193 de milioane RON la şase luni, Călinoiu spune că nu este adevărat. Mai mult, spune că managementul lui Ciurel este unul performant.

Ion Călinoiu pune plus în loc de minus în bilanţul dezastruos al lui Laurenţiu Ciurel în fruntea CE Oltenia. “Nu sunt pierderi la Complexul Energetic Oltenia. S-au eliminat pierderile care se duceau în altă parte“, a declarat Călinoiu. Cifrele din bilanţ arată că societatea are pierdere la şase luni de 193 de milioane RON. Directoratul CE Oltenia susţine că pierderea provine din cumpărarea certificatelor de CO2. Cheltuiala a fost făcută anul trecut şi pentru ea au fost provizioane. În raportul Consiliului de Supraveghere, semnat de preşedintele Gabriel Dumitraşcu, se specifică la pagina 31 faptul că: „În trimestrul I al anului 2014 au fost achiziţionate certificatele de CO2 aferente anului 2013. Aceste cheltuieli nu afectează rezultatul curent deoarece în 2013 au fost constituite provizioane, iar în momentul introducerii pe cheltuieli a contravalorii certificatelor, provizioanele au fost reluate la venituri. (..) Pierderea înregistrată se datorează atât nerealizării veniturilor planificate, cât şi necorelării gradului de realizare a cheltuielilor cu gradul de realizare a veniturilor“. În 2014 CEO a mai achiziţionat încă 4 milioane de certificate, însă nu apare cât a costat.

semnaturi_bilant_ceo

Băncile nu mai au încredere în CEO

Mai departe, Ion Călinoiu spune că la CEO este un blocaj financiar cauzat de datorii. „Este vorba despre un blocaj financiar cauzat de datorii, nu este vorba de o activitate economică bazată pe pierderi. Problemele au fost înlăturate de un management performant. Nu sunt periclitate locurile de muncă. În plus, activitatea Complexului Energetic Oltenia se va diversifica prin înfiinţarea fabricii de brichetare de la Motru”, a declarat Ion Călinoiu, negând din nou pierderile.

Drept este că şi blocajul financiar menţionat de Călinoiu este unul real. Creanţele CE Oltenia au ajuns la 916.064.456 de lei, bani pe care compania îi are de recuperat de la companii de stat pentru cărbunele livrat. Dar creanţele comerciale totale sunt de 1.127.238.800. Şi pentru că societatea are probleme în a recupera banii s-a înglodat în datorii, care au ajuns la 2.870.239.357 de lei. Compania are datorii la furnizori, dar şi la stat. Astfel, a recurs la credite. Potrivit bilanţului la şase luni, creditele bancare s-au dublat faţă de aceeaşi perioadă a anului, ajungând la 839.680.787 de lei. 

Mai mult, băncile au pus dobânzi mai mari companiei energetice. De exemplu, Raiffeisen Bank a cerut un comision mai mare pentru prelungirea liniei de credit, de la 0,5% la 1,3%.  La fel a procedat şi Alpha Bank. A crescut comisioanele de la 0,15% la 0,45%.

ECONOMIE

În primele şase luni, CEO înregistrează o economie de 4,7% la fondul de salarii.

LINKURILE CĂTRE BILANTUL S1 - 2014 ŞI RAPORTUL CONSILIULUI DE SUPRAVEGHERE

http://www.fondulproprietatea.ro/sites/default/files/situatii_financiare_30.06.2014-_depuse_0.pdf

http://www.fondulproprietatea.ro/sites/default/files/raport_consiliu_de_supraveghere_s1_2014_0.pdf

Vizualizări: 189

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Administrație:

Citește și: