Protest la CE Oltenia: Suntem plătiţi de 7 luni să nu facem nimic!

Un număr de 12 salariaţi de la Sucursala Electrocentrale (SE) Turceni sunt de ieri în grevă japoneză, pe termen nelimitat. Ei sunt nemulţumiţi că de luni bune nu primesc nicio sarcină de serviciu. „Oricum eram în grevă japoneză de şapte luni. Ne-am gândit să o facem oficial“, declară unul dintre salariaţii din condica „personalului în curs de plasare“. Oamenii spun că nu mai suportă incertitudinea de la locul de muncă. Directorul sucursalei Turceni, Corneliu Diţescu, a declarat că şeful CE Oltenia, Laurenţiu Ciurel, poate rezolva problema oamenilor. Culmea este că restructurarea personalului TESA, începută încă de anul trecut, avea drept scop reducerea cheltuielilor, iar conducerea ajunge să-i plătească cu mulţi bani, dar fără să muncească. Cum a spus şi directorul Diţescu, ei sunt plătiţi pentru prezenţă.

Un număr de 12 angajaţi de la Sucursala Turceni au intrat de ieri în grevă japoneză. Ei spun că oricum au întrerupt, forţat, lucrul încă de acum 6-7 luni.

Ei primesc aceleaşi salarii, de inginer, jurist, tehnician sau inginer, dar fără să facă ceva. Li s-au luat calculatoarele, documentele, nu mai au nici un fel de atribuţii, dar primesc salariul lunar. În urmă cu câteva luni ei au fost puşi într-un birou destinat personalului în curs de plasare. Şi atât! Nu ştiu ce se va alege de ei. Directorul sucursalei, Corneliu Diţescu, a aflat abia ieri nemulţumirile salariaţilor: „Nu au fost mulţumiţi de posturile care li s-au propus în cadrul restructurării şi sunt îngrijoraţi de ceea ce va urma. Pentru clarificări vor fi invitaţi în această săptămână la conducerea CE Oltenia. Asta mi-a dat asigurări directorul general“, este concluzia trasă de Diţescu după discuţiile cu oamenii.

„Nu facem nimic, ne uităm unii la alţii“

Constantin Nănuţ, unul din salariaţi, a făcut şi perioada de preaviz, dar i s-a spus, verbal, că trebuie să vină în continuare la serviciu. Contractul lui nu a fost desfăcut, ci doar a fost ameninţat în speranţa că va semna adiţionalul. „Suntem aşa cam de şase luni şi suntem plătiţi pe vechile încadrări. Nu facem nimic, stăm în birou, ne uităm unii la alţii şi aşteptăm zi de zi să fim anunţaţi ori de una, ori de alta“. El spune că un şef de la complex i-a spus care ar fi soluţia. „În final mi s-a spus, ce domne nu ai pe nimeni ca să rezolvi problema. Să fac o intervenţie la un om politic, la o cunoştinţă politică. Domnul Olaru mi-a spus“, spune Nănuţ.

greva_jap_turceni

„Suntem însemnaţi de domnul Răuţ”

Nănuţ crede că i se trage de la Ion Răuţ, fostul şef de Resurse Umane. „Nimeni nu ne prezintă vreun criteriu, nu ne spune de ce şi cum. O pasează de la unul la altul, e vag. Toţi cei care suntem aici suntem însemnaţi de domnul Răuţ, deci sunt chestii strict personale“.

Un alt salariat, Dan Stegărescu, spune că ieri doar s-a oficializat perioada de grevă japoneză. „Suntem aşa de 6-7 luni de zile. Considerăm că s-a încălcat Codul Mucii pentru că nu ni s-au adus la cunoştinţă în scris locurile de muncă ce urmează să le avem şi motivul pentru care am fost puşi în situaţia să ajungem personal în curs de plasare. De asta am şi hotărât să intrăm în grevă japoneză, oricum eram în grevă japoneză de atâtea luni, oricum nu făceam nimic, dar ne-am hotărât să oficializăm, să zicem, pentru că ne-am săturat de minciuni. Cât să mai aşteptăm? “, explică un economist de la Turceni. El mai spune că societatea nu are un plan de restructurare şi oricum nu ar vrea să-i dea afară cu plăţi compensatorii.

Viorica Hatără lucrează de ani de zile la resurse umane la Turceni şi a dat chiar şi un teren companiei. Femeia spune că nu vrea decât să muncească. „Am dat câteva hectare de teren, iar acum nu mai avem loc de muncă. Ni s-au luat calculatoarele, nu facem nimic, am făcut predarea inventarului. Nu ne putem opune deciziilor conducerii, dar avem nopţi nedormite, avem copii, sunt strămutată, trăim pe 1000 pe mp, soţul meu e pensionar, nu putem să ne întreţinem familia, siguranţa este salariul meu. Avem datorii ca toată lumea. Suntem într-o situaţie disperată. Am vrea să ne continuăm activitatea ca toţi ceilalţi. Mi s-a luat proprietatea, de ce nu pot să-mi continui activitatea? Nu am cu ce să trăiesc, alte surse de venit nu am“.

Plătiţi pe baza prezenţei

corneliu_ditescuIeri dimineaţă, oamenii au stat de vorbă cu ziariştii în faţa complexului, în pauza de masă. Directorul Corneliu Diţescu afirmă că posturile oamenilor au fost desfiinţate, dar dacă ei nu au semnat actele adiţionale, trebuie plătiţi tot în baza contractului. „Nu-i convine companiei să plătească acelaşi salarii. E o perioadă de tranziţie. Întreprinderea este obligată să-i plătească, pentru că singura bază legală este contractul individual de muncă. Fiind în curs de plasare nu li se pot încredinţa activităţi de anvergură sau conform pregătiri profesionale, iar ca o activitate de făcut curăţenie în curte nu se potriveşte cu pregătirea profesională. La nivel de sucursală nu se poate rezolva această problemă şi din acest motiv domnul director al CE Oltenia, domnul Ciurel, îi va invita pe fiecare în parte să se găsească de comun acord soluţii“, a declarat Corneliu Diţescu. El a mai spus că angajaţii în curs de plasare sunt plătiţi în baza prezenţei. „Există o condică pentru personal în curs de plasare, este ceva necesar. Ei sunt plătiţi, plata se face pe bata prezenţei la serviciu. Fie posturile lor s-au desfiinţat, fie compartimentul lor s-a desfiinţat, ei nu mai aparţin de cineva anume ca să poată fi trecuţi în altă condică. În clădirea aceasta au trei birouri, condiţii similare cu toţi ceilalţi salariaţi“, a declarat directorul Corneliu Diţescu.

Vizualizări: 177

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Administrație:

Citește și: