Călinoiu și Cârciumaru susțin prazul Olguței

Demersul primăriței din Craiova, Lia Olguța Vasilescu, de a înscrie cetatea Băniei în lupta pentru a deveni în 2021 capitală culturală europeană este susținut de toți șefii de Consilii Județene din Oltenia, Ion Călinoiu și Florin Cârciumaru dând ieri asigurări că Gorjul și Târgu Jiul susțin inițiativa respectivă. Aceștia au fost prezenți, de altfel, la Craiova, unde primărița a semnat protocoale de susținere cu toți șefii din județele Olteniei, competiția în care s-a înscris Olguța fiind una crâncenă.

Craiova luptă pentru a deveni capitală culturală europeană cu Iașiul, Clujul, Timișoara și Aradul, nefiind exclus ca și Bucureștiul să intre în cursă. Un răspuns va fi cunoscut în 2016, după care orașul desemnat va avea la dispoziție patru ani ca să își ducă la îndeplinire obiectivele propuse, Sibiul fiind în trecut orașul românesc desemnat capitală culturală europeană.

Pentru ca demersul autorităților din Oltenia să devină unul popular, acestea au ales și o mascotă, care este reprezentată de un fir de praz. Firul nu este unul obișnuit, ci are ochi, păr și joben, fiind de culoare verde pentru a arăta că zona este una ecologică, deși la cum stau lucrurile prin jurul termocentralelor mai este mult de muncă la acest capitol. "Am ajuns la concluzia că trebuie să fie ceva ecologic, pentru că această componentă ecologică este foarte importantă la nivel european şi ce putea fi mai verde şi mai ecologic decât prazul? Este un lucru la care se gândesc cei mai mulţi români când se gândesc la olteni. Evident, a fost în dezbatere şi zaibărul, dar nu puteam face o mascotă cu zaibăr, iar leul este o emblemă sportivă", a declarat Lia Olguţa Vasilescu.

Gorjul ar urma să o ajute pe primăriță să își ducă obiectivele la îndeplinire cu ajutorul operelor realizate de Brâncuși la Târgu Jiu, în special, asta dacă până atunci nu vor mai fi probleme cu întreținerea lor. Părţile care au semnat ier contractul s-au obligat să colaboreze pentru îndeplinirea a opt puncte comune: îmbunătăţirea imaginii municipiului Craiova şi a Regiunii Oltenia; realizarea de festivaluri, evenimente şi spectacole ce au ca scop promovarea oraşului, a regiunii şi a candidaturii în vederea participării la competiţia pentru titlul de capitală culturală europeană a anului 2021; promovarea la nivel local, naţional şi internaţional a municipiului Craiova şi a Regiunii Oltenia; realizarea unei platforme culturale comune ce va oferi o strategie culturală unitară din punct de vedere regional; realizarea de programe ce au ca scop dezvoltarea civică şi socio-culturală a regiunii; colaborarea părţilor în ceea ce priveşte informarea cetăţenilor Olteniei cu privire la conţinutul şi beneficiile programului comunitar; sprijinirea instituţiilor publice de cultură din regiune în sensul alinierii acestora la standardele europene; stimularea potenţialilor parteneri privaţi şi publici care pot oferi suport în susţinerea candidaturii.

Vizualizări: 182

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din :

Citește și: