Când este obligatorie dovada cu drept de circulație de 15 zile

În cazul în care un șofer încalcă anumite reguli rutiere, autoritățile pot dispune suspendarea permisului de conducere. În anumite situații șoferul poate primi o dovadă cu drept de circulație 15 zile.

În momentul în care un conducător auto comite o abatere gravă sau încalcă de mai multe ori la legea circulației, poliția poate dispune suspendarea permisului auto. Această este o măsură de sancționare complementară, pe lângă amenda pe care șoferul o primește pentru abaterea comisă.

În unele situații, suspendarea permisului duce automat la suspendarea dreptului de a conduce un autovehicul.

În ce situații se suspendă permisul fără drept de circulație

Sunt situații în care polițistul, după ce aplică măsura reținerii permisului de conducere, poate elibera șoferului o dovadă cu drept de circulație 15 zile.

Printre situațiile în care polițistul poate elibera conducătorului auto o dovadă cu drept de circulație 15 zile atunci când permisul de conducere a fost reținut se numără: folosirea sau ținerea în mâna a unui telefon, tabletă, laptop sau orice dispozitiv mobil; depășirea coloanei de mașini oprite la semafor sau la trecerea de cale ferată; neacordarea de prioritate vehiculelor sau pietonilor; trecerea pe culoarea roșie a semaforului;  depășire neregulamentară; nerespectarea semnalelor polițistului rutier;  acumularea a 15 puncte de penalizare; neprezentarea la poliție în 24 de ore de la producerea unui accident soldat doar cu pagube materiale, etc.

În momentul în care șoferul primește dovada înlocuitoare a permisului auto, cu drept de circulație 15 zile, atunci poate conduce în continuare. Dar nu mai mult de cele două săptămâni, cât e valabilă dovada.

Vizualizări: 1,144

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Civic-media:

Citește și: