Când se trece la ora de vară în 2022

Luna martie marchează nu numai venirea primăverii, ci şi trecerea la ora de vară. Acum se dau ceasurile înainte, iar în noaptea respectivă se va dormi mai puțin cu o oră, trecerea urmând să se facă în ultimul week-end din luna martie.

Așa cum se întâmplă an de an, în prima lună de primăvară România va trece la ora de vară. Dacă schimbarea de la cea de iarnă înseamnă o oră în plus de somn, adică o oră în plus de odihnă, acest lucru nu este valabil și acum.

Când schimbăm ora primăvara, în noaptea de sâmbătă spre duminică, ora trei dimineața va deveni ora patru. Trecerea are loc, de fiecare dată, în timpul weekendului, în toiul nopții, pentru ca impactul asupra activităților esențiale să fie cât mai mic. În consecință, ziua de duminică va fi cea mai scurtă din an.

România va trece la ora de vară în 2022 în ultimul weekend al primei luni de primăvară, adică în noaptea de 26 spre 27 martie. Oamenii ar avea nevoie de aproximativ o săptămână pentru a se adapta la ora de vară, tocmai pentru că trebuie să se trezească cu o oră mai devreme decât în mod normal.

Modificarea orei pentru a beneficia de mai multă lumină în timpul zilei ar putea deveni un capitol încheiat. În 2019, în Parlamentul European a fost votată o propunere de renunţare la obligativitatea trecerii la ora de vară la nivelul țărilor membre ale Uniunii Europene, însă, potrivit documentului, fiecare stat va avea dreptul să decidă dacă va continua sau nu practica.

Țara noastră a folosit ora de vară pentru întâia oară în 1932. Din 1943, practica a fost suspendată, fiind reintrodusă în România în 1979. Ideea a fost prezentată prima oară în anul 1985 de George Vernon Hudson, un entomolog din Noua Zeelandă. Astăzi, mecanismul este aplicat de 110 țări din întreaga lume. În Europa, Islanda este singura ţară care nu foloseşte ora de vară.

Vizualizări: 2,591

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Timp liber:

Citește și: