Când vă mai puteți cumpăra vechime în muncă

Peste aproape doi ani, cei care nu au 15 ani de vechime și nu se pot pensiona, pot cumpăra vechime în muncă. Pot să facă acest lucru doar cei care au contribuit deja 10 ani, susțin reprezentanții Casei de Pensii Gorj, care anunță și majorări de pensii pentru anul viitor.

„La anul, creșterea pensiilor, va fi de 40%. A tuturor pensiilor, pe contributivitate, unde discutăm de punct de pensie. Valoarea punctului va crește la 1.775, iar în 2021 va ajunge la 1.875. Sunt niște creșteri enorme”, a transmis Ioana Talău, șefa Casei de Pensii Gorj.

Cei care vor să cumpere vechime în muncă, vor putea face acest lucru din septembrie 2021. Ioana Talău a explicat și care este condiția pentru ca viitorii pensionari să cumpere vechime în muncă. „Toate pensiile se vor recalcula. Se schimbă și metoda de calcul și condițiile de stabilire a pensiilor. Din 2021, studiile de doctorat vor constitui vechime în muncă cu condiția să nu fi avut venituri în perioada respectivă. Cei care nu au un stagiu de cel puțin 15 ani pentru a solicita drept de pensie, își pot cumpăra. De la 1 ianuarie 2019 până în septembrie 2021, nu mai există această posibilitate de cumpărare a vechimii. Doar cinci ani se pot cumpăra și, ca să poți solicita, trebuie să ai deja 10 ani de contributivitate”.

Vizualizări: 6,071

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: