Căpşunarii din Polovragi şi-au încheiat afacerile cu pierderi

Locuitorii comunei Polovragi încheie culesul căpşunilor. Acum, la sfârşitul sezonului, producătorii se plâng de faptul că afacerile nu mai merg la fel de bine ca în anii trecuţi. Ba chiar au înregistrat pierderi mari din cauza vremii. Singurul care nu a avut de suferit este un vâlcean care cultivă, la Polovragi, căpşuni în solar. Acesta a încasat peste 1,5 miliarde de lei vechi din vânzarea fructelor. Dacă vreţi să vedeţi atât culturile de căpşuni tradiţionale cât şi pe cele intensive urmăriţi, sâmbătă, la Gorj Tv, emisiunea “Ora de agricultură” începând cu ora 10.00.

Căpşunarii de la Polovragi îşi încheie activitatea în această perioadă. Ca în orice afacere a venit vremea să-şi facă bilanţul şi să vadă care este profitul. În timp ce pentru unii localnici au înregistrat pierderi de zeci de milioane, alţi au devenit miliardari din vânzarea acestor fructe. “În acest sezon am înregistrat pierderi de circa 40-50 de milioane de lei vechi. A fost un ploios şi foarte multe căpşuni s-au stricat pe pământ. De asemenea, lipsa unui centru de colectare ne face să ne vindem recolta la comercianţi care de multe ori fac bişniţă, speculând faptul că marfa este perisabilă şi suntem nevoiţi să o vindem foarte ieftin. În timp ce noi vindeam aici kilogramul de căpşuni cu 3- 4 lei, în pieţele din Târgu Jiu, Vâlcea şi Sibiu acestea se vindeau cu 7-10 lei. În plin sezon, de pe o suprafaţă de 3500 mp de căpşuni culegem odată cam aproximativ câte o tonă, însă o treime o pierdem din cauză că nu avem puncte de desfacere”, a declarat Marilena Ionescu, din Polovragi.

Căpşuni ca-n Spania

Chiar dacă majoritatea căpşunarilor se tem că vor fi nevoiţi să renunţe la culturi, un vâlcean prosperă şi are recolte mai bune ca în Spania. Gheorghe Diaconu este din localitatea Bărbăteşti, judeţul Vâlcea. După ce anii de zile a făcut negoţ cu căpşunile de la Polovragi, acesta s-a gândit să-şi facă propria afacere şi se pare că nu a dat greşi. “Iniţial am fost negustor de căpşuni. Le cumpăram de la Polovragi, iar apoi le vindeam la Sibiu şi la Bucureşti. După o vreme m-a gândit că aş câştiga mai mult dacă le-aş produce eu. Aşa că am cumpărat nişte pământ în zonă, la un preţ destul de mic, şi m-am apucat de treabă. Vroiam să vin cu ceva nou şi am realizat solarii. În prezent am ocupat cu căpşuni o suprafaţă de peste un hectar. Am investit cam 9000 de euro, în ferma mea însă sunt mulţumit numai într-un singur sezon am încasat din vânzarea căpşunilor 1, 6 miliarde de lei vechi. Căpşunile de solar sunt foarte rentabile se coc timpuriu, durează mai mult şi cresc foarte mari. Am avut producţii în care au intrat 7 căpşuni la kilogram”, a declarat Gheorghe Diaconu. Acesta spune că nu pricepe de ce gorjenii pleacă să culeagă să culeagă căpşuni în Spania când la ei acasă pot obţine bani mai mulţi şi recoltă mai frumoasă. “Nu pot înţelege de ce unii pleacă la cules de căpşuni în Spania când poate la ţară au hectare întregi de pământ necultivat. Dacă munceşti, la tine acasă poţi obţine bani mai mulţi şi recolte mai bune. Eu de exemplu, când am mers cu căpşunile în pieţele din Bucureşti cei mai mulţi cumpărători refuzau să creadă cu sunt căpşuni din Gorj. În capitală, căpşunile s-au vândut foarte bine. Le-am dat şi cu 10 lei/kg”, a mai precizat Gheorghe Diaconu.

Eu de exemplu, când am mers cu căpşunile în pieţele din Bucureşti cei mai mulţi cumpărători refuzau să creadă cu sunt căpşuni din Gorj.

Gheorghe Diaconu

Galerie foto


Vizualizări: 352

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: