Părinţii care nu au mers la şcoală îşi duc copiii la grădiniţa estivală

Copiii de etnie romă din Târgu Jiu, cu posibilităţi materiale reduse, au venit pentru prima dată la grădiniţă. Deşi copiii de aceleaşi vârste au intrat de ceva timp în vacanţă, pentru 20 de preşcolari din cartierele de romi din apropierea Scolii Generale „Voievod Litovoi” din Târgu Jiu grădiniţa abia a început. Cei mici nu au fost supăraţi din această cauză, ci au pus mâna pe creioanele colorate şi s-au apucat de desenat. Cei mai mulţi au fost însoţiţi de părinţi, bunici sau de fraţii cei mari, care nu au avut posibilitatea să termine şcoala, dar care văd în acest program şansa pe care ei nu au avut-o.

Părinţii şi bunicii care nu au avut şansa să meargă la şcoală şi-au adus copiii şi nepoţii la «Grădiniţa estivală». Programul s-a deschis la Şcoala Generală „Voievod Litovoi” din Târgu Jiu şi are scopul de a-i pregăti pe copiii ce provin din familii dezavantajate pentru clasa I. Iniţiativa este binevenită pentru bunici şi părinţi, care spun că au întâmpinat multe probleme pentru că nu au fost deloc la şcoală sau au fost prea puţin timp. „Am 67 de ani şi nu am fost niciodată la şcoală. Am fost opt fraţi la mama şi la tata şi a trebuit să am grijă de ei. Copiii mei au terminat şi liceul, iar acum am adus-o pe nepoţica mea, Adelina, în vârstă de patru ani, să înveţe carte. Şcoala e bună. Eu merg în străinătate, să lucrez la o fermă de porci şi să mai câştig câte un ban pentru că suntem săraci. Nepoţica mea vrea să se facă doctoriţă”, menţionează bunica Florica Ciobanu.

Aurelia vrea ca fiul său să înveţe carte

Pentru că a pierdut ocazia să termine liceul, Aurelia Negrea din Cartierul Luncilor speră ca măcar fiul său, Emanoil, să aibă această şansă. „Vreau ca fiul meu să înveţe carte pentru că eu nu am avut această şansă. Am crescut într-o familie săracă şi am făcut doar opt clase. Pentru mine sunt închise multe porţi. Am vrut să mă angajez de multe ori, dar nimeni nu se uită la noi. Vrea să ajungă doctor şi să ajute oamenii bolnavi”, povesteşte Aurelia. Moise are doar cinci ani şi a călcat pentru prima dată într-o sală de clasă, fiind însoţit de sora sa cea mare, Elena. „Frăţiorul meu vrea să se facă pictor. Desenează foarte mult şi l-am adus ca să înveţe poezii, să deseneze şi să înveţe literele. Eu trec în clasa a VIII-a şi vreau să urmez profilul Matematică-Informatică la Colegiul Naţional Spiru Haret. Mă descurc la cele două materii şi aşa vreau să îl văd şi pe frăţiorul meu”, spune Elena Cazan.

PROIECT

Realizarea unei grădiniţe estivale pentru copiii romi la Şcoala Generală „Voievod Litovoi” este rezultatul proiectului Corei. „Încercăm să îi ţinem aproape de şcoală pe copiii cu risc de abandon şcolar sau cu situaţie familială dificilă, să contribuim la educaţia lor. Au primit tot ce le trebuie, caiete, cărţi, creioane de colorat”, spune Adrian Bozdogescu, coordonator local al proiectului Corei 2010 Târgu Jiu. Directorul unităţii de învăţământ,

„Acest proiect este benefic întrucât comunitatea noastră este formată în marea majoritate din copii de etnie romă şi vine ca un supliment pentru pregătirilor. Sunt copii care nu au fost la grădiniţă din cauza stării materiale precare pe care o au”

 Ion Săvulea

Galerie foto


Vizualizări: 140

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: