Carantină de noapte pentru Motru și cinci comune din Gorj

Restricții în șase localități din județul Gorj, unde rata de infectare cu Covid a sărit de pragul de 6 cazuri la mia de locuitori. Pentru a putea circula între orele 20:00 şi 05:00 dimineaţa este nevoie de declaraţie sau adeverinţă de la angajator, cu excepţia persoanelor vaccinate şi a celor care au trecut prin boală.

Astfel, în localitățile Văgiulești (12,47), Arcani (10,08) și Polovragi (8,53), a fost instituită carantina de noapte pe tot parcursul săptămânii, în vreme ce la Cătunele (6,85), Motru (6,44) și Lelești (6,35) va fi carantină de noapte doar în weekend.

Măsurile au fost decise de Comitetul Județean pentru Situații de Urgență Gorj.

Prin urmare, din 12 octombrie, ora 00:00, în cele trei comune unde rata de infectare este mai mare de 7,5/1.000 de locuitori (Văgiulești, Arcani, Polovragi) se interzice circulaţia persoanelor în afara locuinţei/gospodăriei în intervalul orar 20:00 – 5:00, în fiecare zi din săptămână, cu următoarele excepţii:

a) deplasarea în interes profesional, inclusiv între locuinţa/gospodărie şi locul/locurile de desfăşurare a activităţii profesionale şi înapoi;

b) deplasarea pentru asistenţă medicală care nu poate fi amânată şi nici realizată de la distanţă, precum şi pentru achiziţionarea de medicamente;

c) deplasări în afara localităţilor ale persoanelor care sunt în tranzit sau efectuează călătorii al căror interval orar se suprapune cu perioada interdicţiei, cum ar fi cele efectuate cu avionul, trenul, autocare sau alte mijloace de transport de persoane, şi care poate fi dovedit prin bilet sau orice altă modalitate de achitare a călătoriei;

d) deplasarea din motive justificate, precum îngrijirea/însoţirea copilului, asistenţa persoanelor vârstnice, bolnave sau cu dizabilităţi ori decesul unui membru de familie.

La Motru și Lelești se aplică aceleași măsuri începând cu data de 13 octombrie, ora 00:00, însă carantina de noapte va fi instituită doar pentru zilele de vineri, sâmbătă și duminică.

Pentru verificarea motivului deplasării, persoanele sunt obligate să prezinte, la cererea personalului autorităţilor abilitate, legitimaţia de serviciu sau adeverinţa eliberată de angajator ori o declaraţie pe propria răspundere, completată în prealabil.

Carantina nu se aplică persoanelor care sunt vaccinate împotriva virusului SARS-CoV-2 şi pentru care au trecut 10 zile de la finalizarea schemei complete de vaccinare, respectiv persoanelor care se află în perioada cuprinsă între a 15-a zi și a 180-a zi ulterioară confirmării infectării şi care fac dovada îndeplinirii acestei condiţii prin intermediul certificatului de vaccinare, pe suport hârtie sau în format electronic sau a certificatului digital al Uniunii Europene privind COVID-19.

Iar în localităţile cu o incidenţă între 3 şi 6 la mie, accesul la mai multe activităţi este permis doar în baza certificatului verde, care atestă că o persoană a fost vaccinată, are un test COVID negativ sau a trecut prin boală în ultimele 6 luni.   Certificatul verde COVID-19 este necesar pentru accesul în localuri, restaurante, evenimente publice şi private, concerte, spectacole, piscine.

Galerie foto



Vizualizări: 7,049

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: