Cărbunele, înlocuit cu peleți produși în Norvegia

Ministrul demis al Energiei, Virgil Popescu, a anunțat marți că a semnat „un acord istoric” pentru sistemul energetic românesc și pentru Valea Jiului. Concret, CET Paroșeni va funcționa cu peleți, activitatea devenind astfel sustenabilă din punct de vedere al emisiilor de CO2.


Potrivit ministrului Energiei, marți a fost semnată o scrisoare de intenție pentru a transforma activitatea CET-ului de la Paroșeni. Documentul a fost semnat împreună cu reprezentantul unei companii norvegiene.

Colaborarea presupune înlocuirea cărbunelui care stă la baza funcționării centralei de la Paroșeni cu peleții produși de norvegieni, iar, pe termen lung, include și construirea unei fabrici de producție a acestor peleți în România.

„Astăzi am semnat un acord istoric pentru Sistemul Energetic românesc și pentru Valea Jiului. Acest parteneriat presupune o decarbonificare masivă, pentru că vom înlocui huila arsă în CET Paroșeni cu peleți produși în mod sustenabil, cu o rată scăzută de emisii de CO2. Este un prim pas pe care îl facem pentru Valea Jiului și mai avem încă multe de făcut”, a anunțat Popescu, pe Facebook.

Surplusul de peleți va fi exportat, iar testele vor începe în prima parte a anului 2022.

Arbaflame este o companie norvegiană care a dezvoltat o tehnologie patentată pentru peleți care împărtășesc proprietățile cărbunelui, care însă ard cu o cantitate semnificativ redusă de emisii de gaze cu efect de seră. Practic, Arbacore, denumirea sub care sunt cunoscuți peleții, poate fi transportat, depozitat și manipulat în același mod ca și cărbunele. Mai mult, același echipament, inclusiv cel pentru pulverizarea și arderea combustibilului poate fi folosit în continuare.

În 2015, Arbaflame a transformat stația de generare Thunder Bay din Ontario, Canada, care asigură aproape jumătate din necesarul de energie al Ontario, având o capacitate de generare de peste 16 GW. În câteva luni, centrala a trecut de la baza exclusiv pe cărbune la o soluție 100% regenerabilă, trimițând un mesaj semnificativ companiilor de producție de energie din întreaga lume.

Vizualizări: 4,808

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Economie:

Citește și: