Cârciumaru, către ministrul Transporturilor: „Lucrările bat pasul pe loc”

Senatorul de Gorj, Florin Cârciumaru, l-a interpelat pe ministrul Transporturilor, Lucian Şova, în legătură cu lucrări întârziate pe mai multe drumuri din judeţ. Cârciumaru a cerut explicaţii în legătură cu DN 66, cu centura Târgu Jiului, cu Transalpina etc. Cârciumaru şi Şova sunt colegi în PSD, dar tonul interpelării pare mai degrabă unul de opoziţie.

Unul din drumurile aduse în discuţie este DN 66, tronsonul Bumbeşti Jiu-Petroşani. Parcarea proiectată în zona Mănăstirii Lainici nu a fost făcută, iar un pod de peste Jiu aşteaptă să fie reabilitat. În lipsa acestui pod, camioanele cu un gabarit de peste 30 de tone nu pot traversa Defileul Jiului, arată Cârciumaru în interpelare. „Care sunt cauzele pentru care nu au debutat nici lucrările de reabilitare a podului peste râul Jiu din apropierea Mănăstirii Lainici? Ştiaţi că tergiversarea începerii acestei lucrări afectează şi mai mult desfăşurarea traficului de mare tonaj pe acest sector de drum naţional? Camioanele cu gabaritul mai mare de 30 de tone ocolesc Gorjul pentru a putea ajunge în judeţul Hunedoara din cauza restricţiilor de tonaj impuse. Cât trebuie să mai aştepte conducătorii auto din Gorj şi celelalte judeţe pentru a putea circula în condiţii optime pe DN 66 Bumbeşti-Jiu-Petroşani? Modernizarea tronsonului trebuia finalizată în urmă cu aproape doi ani, Guvernul României angajându-se că asigură finanţarea”, se arată în interpelarea semnată de senatorul PSD.

 Probleme pe Transalpina

Florin Cârciumaru îi transmite ministrului Lucian Şova că mai sunt lucrări de făcut pe Transalpina, unul dintre cele mai tranzitate drumuri turistice ale României. „De asemenea, anumite lucrări pe DN 67 C Transalpina nu au fost finalizate nici până acum Zonele străbătute de Drumul Regelui (Novaci-Rânca, Obârşia Lotrului, Valea Sebeşului) reprezintă unele dintre cele mai mari atracţii turistice din ţară, mii de turişti tranzitându-le în vacante şi weekend-uri. În aceste condiţii, când vor fi reluate lucrările de montare a parapetelor, a plaselor de protecţie a versanţilor şi cele de construire a zidurilor de sprijin? Ţinând cont de amploarea turismului pe Transalpina, este fezabilă realizarea unei parcări gen esplanadă în zona Pasul Urdelor, cel mai înalt punct al unui drum naţional din România?”, scrie Cârciumaru în interpelare.

 Drumuri promise de mai multe guverne

Un alt drum naţional care aşteaptă să fie modernizat este DN 67 D Târgu Jiu-Tismana-Baia de Aramă (Mehedinţi). „Modernizarea acestui drum naţional ar ajuta şi mai mult Gorjul să se dezvolte din punct de vedere turistic şi de aceea consider că ar trebui să tratăm acest proiect cu maxim interes”, susţine Florin Cârciumaru.

Un alt drum naţional cu probleme, care tranzitează Gorjul, este DN 67 B Scoarţa-Licurici-Târgu Logresti-Drăgăşani (Vâlcea) - Piteşti (Argeş), despre reabilitarea acestuia discutându-se de mai mult timp, însă execuţia nu a fost demarată nici până acum. „Vă rog să-mi răspundeţi, domnule ministru, dacă Ministerul Transporturilor pe care îl conduceţi poate asigura finanţarea şi când va fi emis ordinul de începere a lucrărilor, având în vedere că firmele de construcţii au fost deja desemnate?”, este apelul lui Cârciumaru.

 Blocaje la centura Târgu Jiului

Interpelarea continuă cu problemele apărute în legătură cu şoseaua de centură a municipiului Târgu Jiu, şi acesta un proiect care ar fi trebuit deja finalizat: „În proiect sunt cuprinse lucrări de amploare, precum poduri peste Jiu, Amaradia şi calea ferată, dar şi două pasaje supraterane ce vor trece peste Drumul Naţional 67. Centura va fi construită pe Drumul Naţional 66 care traversează Târgu-Jiul de la Sud la Nord, precum şi pe Drumul Naţional secundar DN 67 D, incident în Nord-Vest. Din păcate, pe unele segmente din noua centură lucrările bat pasul pe loc din cauza exproprierilor, iar anumite obiective deja executate sunt în pericolul de a se degrada, neexistând continuitate. Există vreo iniţiativă din partea dumneavoastră, domnule ministru, în ceea ce priveşte susţinerea unei Hotărâri de Guvern pentru modificarea cuantumului despăgubirilor pentru imobilele pentru care s-au făcut dezmembrările de teren?”.

La toate aceste probleme, Florin Cârciumaru aşteaptă un răspuns scris din partea ministrului Transporturilor.

Vizualizări: 444

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Politică:

Citește și: