Un pacient al Spitalului Județean are nevoie de sânge. Vezi grupele deficitare!

Un pacient al Spitalului Județean de Urgență Târgu Jiu are nevoie urgentă de sânge grupa zero negativ. Bărbatul este internat de două zile pe secția medicală a unității spitalicești și așteaptă transfuziile. Stocuri de sânge sunt, anunță reprezentanții Centrului de Transfuzii, însă cel mai probabil a fost o problemă de comunicare. Totuși, donatorii sunt așteptați inclusiv vineri, 2 decembrie, să doneze.

Bărbatul internat pe secția Medicală a Spitalului Județean are nevoie urgent de sânge grupa 0 negativ. Tiberiu Tătaru, managerul unității medicale, spune că se confruntă des cu astfel de situații și că pacienții stau internați pe Unitatea de Transfuzii până apare sângele potrivit. ”Există o persoană internată din data de 27 noiembrie pe secția Medicală din Tudor Vladimirescu care are nevoie de sânge zero negativ. Sperăm să avem donatori astfel încât problema să se rezolve cât mai repede. Se mai întâmplă să nu avem sânge suficient, ne mai împrumutăm câte o pungă între instituții. Avem și noi o unitate de transfuzii în spital care se ocupă de gestionarea acestor situații”, a spus Tiberiu Tătaru, managerul Spitalului Județean de Urgență Târgu Jiu.

Sânge nu prea este pentru că nici donatori nu mai prea sunt. Asta spun medicii de la Centrul de Transfuzii Sangvine Târgu Jiu. ”În general, cele mai deficitare sunt grupele cu RH negativ. În ultimele trei săptămâni ne-am confruntat cu o criză acută de sânge A2 negativ. Din păcate a scăzut numărul donatorilor, este într-o continuă scădere pe când necesarul crește foarte mult și apar derapaje în asigurarea necesarului, mai ales pe grupele cu RH negativ sau în cazurile în care într-adevăr solicitarea este mult mai mare, mai mult decât două sau trei unități pentru un bolnav”, a spus Nicoleta Căluțoiu, directorul Centrului de Transfuzii. Reprezentanții centrului spun că, în medie, trec pragul instituției 18 donatori zilnic însă pentru a se asigura un stoc necesar ar trebuie să treacă cel puțin 25 de donatori zilnic. Cei mai defavorizați din acest punct de vedere rămân bolnavii care nu au familie și nici aparținători. Pentru ei se găsesc foarte rar donatori, spun reprezentanții Centrului de Transfuzii Sangvine din Târgu Jiu.

Vizualizări: 2,874

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Sănătate:

Citește și: