Care este durata de viață a unui implant dentar?

Un implant dentar este un element din titan plasat prin intervenție chirurgicală în osul maxilarului, pentru a înlocui rădăcina unui dinte lipsă. Implantul susține structurile protetice dentare, precum coroane dentare, punți dentare, proteze dentare.

Procesul de implantare are loc în general în două etape:

● în prima etapă implantul dentar este plasat;

● în a doua etapă este modernizat cu o structură dentară.

Acceptarea unui implant dentar de către corpul uman este legată de un proces biologic numit osteointegrare. Cu alte cuvinte, se creează o legătură fină între implant și osul maxilarului.

Ce durată de viață au implanturile dentare? Pentru a afla mai multe, specialiștii în implantologie și chirurgie maxilo-facială acoperă subiectul în următoarele rânduri.

● Durata de viaţă a unui implant dentar variază


Durata de viaţă a implanturilor dentare este de cel puţin 10 ani - însă dacă nu există alte probleme medicale și sunt instalate corect, pot rezista şi până la sfârşitul vieţii. Cu toate acestea, implanturile au o garanție în medie de 20 de ani, sau mai mult.

Precum dinții naturali, durata de viață a implanturilor dentare depinde de cât de bine este îngrijită cavitatea bucală. Cu cât pacientul are mai multă grijă de implanturile sale, cu atât va putea să le păstreze mai mult. Deci, dacă starea dentară și medicală a pacientului este bună şi se menține sănătatea bucală, implanturile vor rezista în timp.

● Cum se asigură longevitatea implanturilor?


Deși implanturile pot rămâne pe loc mult timp, este important să se ia în considerare factorii care le pot influența longevitatea şi anume:

● Buna igienă orală


După cum s-a menţionat anterior, igiena orală este inevitabil factorul cel mai important. Pentru a asigura longevitatea unui implant dentar, igiena este esențială. Periajul regulat al dinților, folosirea aței dentare de 2 ori pe zi și vizita la clinica stomatologica de 2 ori pe an, vor contribui la longevitatea implantului dentar.

● Amplasarea implanturilor dentare


Amplasarea implanturilor dentare necesită o înțelegere profundă a funcției și esteticii gurii, dinților, fălcilor și feței. Dacă persoanele interesate apelează la profesioniști în chirurgia orală și maxilo-facială, faza chirurgicală a tratamentului va fi efectuată bine, iar implanturile dentare vor fi bine instalate.

● Modificări care afectează starea generală de sănătate


Durata de viață a implanturilor dentare poate fi, de asemenea, afectată de modificări care alterează sănătatea generală. De exemplu, diabetul, osteoporoza sau chiar administrarea anumitor medicamente pot afecta longevitatea implanturilor.

● Stilul de viață


Stilul de viață este, de asemenea, un factor important de luat în considerare. Dacă sănătatea orală este neglijată, implanturile ar putea avea o durată de viață mai scurtă. De exemplu, dacă pacientul fumează sau bea mult alcool, are un risc mai mare de eșec.

Tutunul încetinește procesul de vindecare a rănilor și crește riscul de infecție la pacienții care îl utilizează. Evitând fumatul cu 2 săptămâni înainte de introducerea implantului și 8 săptămâni după aceea, rănile se vor vindeca mai repede.

Sursa foto: https://www.pexels.com/photo/dental-implants-with-screw-on-table-in-clinic-4687905/

Vizualizări: 2,175

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Sănătate:

Citește și: