Carieră a CE Oltenia, fără autorizaţie de mediu. Ce se întâmplă cu cărbunele!

O carieră a CE Oltenia funcţionează în prezent fără autorizaţie de mediu. Este vorba de unitatea minieră Roşia, unde sunt probleme şi în ceea ce priveşte depozitul de cărbune. CE Oltenia a solicitat revizuirea autorizaţiei şi poate funcţiona provizoriu. Între timp, unitatea minieră livrează materie primă pentru termocentrala Rovinari tot pe linie directă din carieră, fără să depoziteze cărbunele.

Autorizaţia de funcţionare a UMC Roșia a expirat în data de 1 iulie, însă conducerea Sucursalei Miniere Roșia-Rovinari spune că acest lucru nu reprezintă un impediment pentru exploatarea cărbunelui. Directorul Iustin Ioniță a explicat că CE Oltenia a solicitat o nouă autorizație pentru cariera Roșia. La revizuire, reprezentanții sucursalei nu au mai prins și depozitul de cărbune care poluează, cel din zona blocurilor din Rovinari. "A expirat autorizaţia integrată de mediu și noi suntem în procedura de revizuire. Am cerut prin documentaţie modificarea și funcționarea pe direct cu circuitul. Chiar dacă s-a câștigat în instanță suspendarea aplicării deciziei de suspendare a activității depozitului, noi pe 1 iulie rămâneam fără autorizaţie de mediu pe carieră pentru că era expirată. Oricum Agenţia de Mediu nu ne dă autorizaţie de mediu pe depozit, deci e clar", a declarat Iustin Ioniță, directorul Sucursalei Miniere Roșia-Rovinari explicând și că "până nu primim autorizaţia revizuită sau un document prin care să spună că s-a anulat autorizaţia, funcţionăm".
Acum cărbunele extras de la cariera Roșia ajunge direct la buncărele de la concasare, la Termo Rovinari, dar cantitatea este mai mică decât atunci când era depozitat în depozitul de la Roșia. Personalul a rămas acelaşi, a spus conducerea sucursalei, oamenii de la depozit fiind redistribuiţi sau în concediu de odihnă.

Armeanca a câştigat contestaţia la CNSC
CE Oltenia a demarat procedurile pentru relocarea depozitului carierei Roșia într-o zonă în care să nu afecteze locuitorii. A organizat o licitație la care s-au înscris societățile Armeanca și Energomontaj. Trei contestații au fost depuse la licitație de către Energomontaj București, care a pierdut-o recent şi pe ultima, la Consiliul Național pentru Soluționarea Contestațiilor (CNSC).
CE Oltenia nu poate încheia însă contractul cu Armeanca, asta pentru că mai există o perioadă în care pot fi depuse contestatații la soluția dată de CNSC. "Mai este o perioadă de contestare. Avem legislație deosebită. Cei care au pierdut, din câte știu eu, au dreptul să mai facă într-o anumită perioadă la Curtea de Apel. Încă nu este definitivată, chiar dacă CNSC a respins contestaţia celui care a pierdut licitația, mai are posibilitatea să se ducă la o instanță", a explicat directorul Iustin Ioniță.

Vizualizări: 2,192

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Economie:

Citește și: