Concedierile de la CE Hunedoara, contestate la ITM

Adunarea Generală a Acţionarilor de la Complexul Energetic Hunedoara a aprobat, marţi, planul de disponibilizare, actul fiind atacat, miercuri, la ITM Hunedoara, de sindicatul reprezentativ, în total urmând a fi desfiinţate 1.068 posturi din care 840 ocupate, transmite corespondentul MEDIAFAX.
Adunarea Generală a Acţionarilor de la Complexul Energetic Hunedoara a aprobat, marţi, planul de disponibilizare, 840 de angajaţi ai CEH urmând a părăsi sistemul în toamna acestui an. ”AGA a aprobat, marţi, programul de disponibilizare care a primit, pe 22 iunie, cu o zi înainte de cea de a doua intrare în insolvenţă, avizul Consiliului de Administraţie. În total vor fi desfiinţate 1068 posturi din care 840 ocupate, 549 pe energie si 291 pe minerit restul de 228 reprezentând posturi vacante”, au declarat, miercuri, pentru Mediafax, surse din cadrul Complexului Energetic Hunedoara.
Planul de disponibilizare aprobat de CA şi de AGA a fost însă contestat la ITM, miercuri, de Sindicatul Muntele, structură reprezentativă la nivelul Complexului Energetic Hunedoara. ”Chiar dacă poate să fie unul necesar, programul de concedieri colective pe noi nu ne-a convins pentru că în primul rând nu ştim care va fi viitorul celor care vor avea „bucuria” de a rămâne salariaţi în condiţiile în care cei care vor fi concediaţi nu au asigurată o protecţie socială suficientă, iar în al doilea rând programul nu a îndeplinit condiţiile obligatorii minime legale în ceea ce priveşte informarea şi consultarea noastră, motiv pentru care în cursul zilei de azi am sesizat Inspectoratul Teritorial de Muncă Hunedoara”, a declarat, miercuri, pentru Mediafax, Petre Nica, preşedintele Sindicatului Muntele.
Disponibilizarea se va face pe mai multe criterii, unul fiind legat de îndeplinirea vârstei de pensionare şi aportul adus în cadrul societăţii, urmând ca acolo unde nu se aplică criteriul vârstei de pensionare, iar posturile trebuie reduse să se organizeze un concurs. ”E vorba de posturi care dispar din organigramă. Dacă nu există personal care îndeplineşte condiţiile de pensionare se va organiza un concurs, iar cel cu nota cea mai mică va pleca. Pe urmă sunt pensionabilii cu aport redus (adică cei care îndeplinesc condiţiile de pensie şi stau mai mult în foaie de boală – n.r.)”, a declarat Viorel Stancu, directorul Diviziei Miniere din cadrul CEH.
Cristian Iştoc, liderul Departamentului Energetic din cadrul Sindicatului Muntele, susţine că disponibilizările nu reprezintă decât o tragere de timp menită să asigure pacea socială până la declararea insolvenţei Complexului Energetic Hunedoara.

Vizualizări: 812

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Economie:

Citește și: