Cariera de granit Vîja, greu de redeschis

O societate din Arad vrea să redeschidă cariera de granit Vîja, din Peştişani. Arădenii trebuie mai întâi să realizeze un studiu de mediu, prin care să arate că nu afectează habitatele de urşi şi lupi din zonă.

Cariera de granit Vîja a fost exploatată de Hidroconstrucţia, care a asigurat de aici piatra necesară, în calitate de constructor, pentru realizarea barajului Vîja. Cariera a fost închisă după finalizarea barajului, iar o societate din Arad, Delta Sagu SRL, vrea să o redeschidă, dar şi să facă explorări pe o suprafaţă mai mare din apropierea carierei. Barajul de la Vîja nu a fost realizat la cota prevăzută în proiect şi este posibil ca Hidroelectrica să reia lucrările pentru terminarea lui.

Pentru a redeschide cariera, cei de la Delta Sagu SRL au nevoie şi de un acord de mediu. „Este o problemă delicată. Am discutat cu administratorul de fond cinegetic, este o zonă unde ursul are poteci de migraţie, inclusiv lupul. Mai mult, zona fiind redată, refăcută, am dispus firmei să facă evaluarea adecvată, ţinând cont că este o zonă în care au fost identificate carnivore mari. După ce îşi va face evaluarea adecvată şi de impact, va avea loc o dezbatere publică. Cert este că au fost foarte multe incidente cu urşii care îşi părăsesc habitatul şi coboară la locuinţe”, a declarat Nicolae Giorgi, directorul Agenţiei pentru Protecţia Mediului Gorj.

Şi ar mai fi însă o problemă. „Hidroelectrica ne-a transmis recent documente anterioare prin care spun că această carieră a fost scoasă din circuitul forestier şi este terenul lor. Obştea Peştişani spune că este terenul lor şi are emis certificat de urbanism. Este un litigiu pe cale civilă pe care trebuie să şi-l rezolve”, a mai spus directorul APM Gorj.

Vizualizări: 1,301

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Economie:

Citește și: