Cariera Meri nu se închide! Motivul!

Agenția pentru Protecția Mediului (APM) Gorj a respins solicitarea administratorilor Carierei Meri, de emitere a acordului de mediu pentru închiderea prin exploatare a unității. Autoritățile de mediu, dar și responsabilii ariei protejate s-au opus, pentru că ar fi însemnat să fie defrișate păduri dacice importante, dar și să se distrugă habitatele de faună și floră din zonă.    

Responsabilii de la Cariera Meri au depus documentația pentru obținerea acordului de mediu pentru închiderea prin exploatare a carierei încă din 2013. A fost efectuată evaluarea adecvată, ținând cont că activitatea acesteia se desfășoară într-o arie protejată, Parcul Național Defileul Jiului, respectiv situl Natura 2000 Defileul Jiului.

„Impact negativ asupra ariei protejate”

Comisia de Analiză Tehnică, din care fac parte reprezentanții mai multor instituții, s-a întrunit în urmă cu circa o săptămână pentru a analiza solicitarea de închidere a carierei. „Comitetul a constatat că impactul negativ asupra ariei protejate persistă, prin implementarea proiectului. Inclusiv administrația Parcului a emis aviz nefavorabil. Ținând cont de prevederile privind conservarea biodiversității, avizul administratorului este obligatoriu, este un aviz de conformitate, de care trebuie să ținem seamă. Analizând avizul și soluțiile alternative, s-a luat decizia de respingere. Varianta de închidere prin ocuparea a 9 hectare pentru realizarea unor trepte a fost respinsă. Acolo e o zonă cu păduri dacice de fag și stejar care sunt prioritare”, a declarat Nicole Giorgi, directorul APM Gorj.

Un nou proiect

În aceste condiții, cei de la carieră trebuie să refacă proiectul de închidere şi să solicite din nou acord de mediu în vederea închiderii exploatării. „Exploatează în prezent pe suprafața de 8,5 hectare, de peste 20 ani. Din punct de vedere al biodiversității, este o zonă antropizată, unde nu putem vorbi de biodiversitate. Pot închide cariera prin stabilizarea versantului, să pună plasă pe el. Altă variantă nu cunosc”, a precizat directorul APM Gorj.    

Vizualizări: 667

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Economie:

Citește și: